Dżem z aronii robiłam już na wiele sposobów, jednak zawsze z dodatkiem cukru. Tym razem trafiłam na przepis, w którym cukru nie było ani grama i to był strzał w dziesiątkę. Dżem wyszedł dość słodki, dzięki dodatkowi innych owoców. A prosty trik z „przelewaniem owoców” pozbawił je goryczki. Zobacz, jak przygotować dżem z aronii bez cukru krok po kroku.

Na czym polega trik z „przelewaniem owoców”?

Aby aronia nie miała goryczki, najlepiej jest ją zrywać z krzaczków po pierwszych przymrozkach. Jednak czasami nie ma już wtedy czego zbierać, bo ptaki ją wyjedzą. Dlatego zrywam ją, gdy tylko dojrzeje, a następnie przemrażam przez 24 godziny. Z zamrożonymi owocami robię coś jeszcze. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładam je na sito lub durszlak i przelewam je od razu wrzątkiem, dzięki temu owoce nie mają goryczki i smakują o wiele lepiej. Tak przygotowane nadają się nie tylko na dżem, ale również na soki czy konfitury.

Jak zrobić dżem z aronii bez cukru?

Nie oszukujmy się, aronia nie jest zbyt smaczna, jednak z dodatkiem odpowiednich owoców, nabiera słodyczy i idealnie nadaje się do przetworów. Do aronii dodaję jabłka w proporcji 1:1, czyli na kilogram aronii, kilogram jabłek. Jabłka sprawiają, że dżem ma odpowiednią konsystencję. Natomiast za słodycz odpowiadają banany. Dodaję je do owoców, pokrojone w plasterki i duszę całość, aż się rozpadną. Dżem z dodatkiem bananów jest smaczniejszy i słodszy.

Getty/iStock, MahirM

Przepis na dżem z aronii bez cukru

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 5 bananów

Sposób przygotowania:

  1. Aronię włóż do zamrażarki na co najmniej 24 godziny. Następnie przełóż ją na sito i przelej wrzątkiem. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Gotuj, mieszając je od czasu do czasu. Jeśli będą przywierały, dodaj odrobinę wody na dno naczynia.
  2. Umyte jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj je do garnka z aronią. Wymieszaj owoce ze sobą i gotuje je przez ok. pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie jabłka powinny się rozpaść.
  3. Banany obierz ze skórki, pokrój na plastry i dodaj do garnka z aronią. Gotuj owoce kolejne 15 minut. Zdejmij garnek z dżemem z palnika. Jeśli chcesz, aby dżem miał gładką konsystencję, zblenduj go. Możesz też zostawić z wyczuwalnymi kawałkami owoców.
  4. Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przełóż do nich gorący dżem, zakręć szczelni i postaw na blacie do góry dnem. Słoików z dżemem nie trzeba pasteryzować. Jeśli jednak wolisz pasteryzowane przetwory, to ustaw słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały. Wstaw je do zimnego piekarnika i nagrzej go do 120 stopni. Pasteryzuj przez 25 minut, po czym pozostaw do ostudzenia na blacie.

Źródło przepisu: basjulowepasje.blogspot.com