Moja ciocia Krysia z Sochaczewa słynie ze swoich przepisów na całą okolicę. Wszyscy w rodzinie zawsze chcą poznać jej kulinarne sekrety i sztuczki - ciocia jest mistrzynią przetworów, deserów i dań obiadowych. Wbrew pozorom nie sięga tylko po klasyczne inspiracje, ale decyduje się też na odważne eksperymenty kuchenne. Tak właśnie było z dżemem z aronii. Zawsze narzekała, że mimo sporej ilości cukru, i tak wychodzi jej cierpki i gorzkawy. W zeszłym roku triumfalnie oznajmiła, że odkryła już patent, żeby pozbyć się goryczki. Gdy zapytałam, jak to zrobiła, ujawniła na czym polega jej nowa zasada 1+1.
Na czym polega zasada 1+1?
Aby uzyskać ciekawy smak przetworów z aronii, ciocia Krysia łączy te owoce z innymi, konkretnie ze śliwkami. Efekt smakowy jest naprawdę świetny - aroniowe konfitury stają się wtedy nieco podobne do śliwkowych powideł, jednocześnie zachowują jednak swój niepowtarzalny posmak. Zasada 1+1 polega na tym, że należy trzymać się odpowiedniej proporcji - na 1 kg śliwek przypada 1 kg aronii.
Inne porady, by usunąć gorycz
Ciocia Krysia ma jeszcze jedną ważną zasadę, dzięki której znika goryczka z owoców aronii. Gdy dokładnie umyje i posortuje owoce, umieszcza je w zamrażarce. Proces przemrażania powinien trwać co najmniej 24 godziny - może być jeszcze dłużej. Po tym czasie aronia nadaje się już do obróbki, bo staje się mniej gorzka. Jeśli nie chcesz używać zamrażarki, możesz wykorzystać naturalny sposób i zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Ciocia Krysia mówi jednak, że goryczka nie zniknie wtedy tak mocno - zwykle pierwsze przymrozki jesienią nie trwają zbyt długo, dlatego aronia nie jest poddawana wtedy działaniu niskiej temperatury przez wystarczający czas.
Przepis na konfitury z aronii i śliwek
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 kg owoców aronii
- 100 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Owoce z aronii umyj i posortuj, usuwając te nadpsute. Następnie zamroź na co najmniej 24 godziny, co pomoże usunąć ich specyficzny posmak.
- Potem przełóż owoce do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- W tym czasie umyj śliwki i pozbaw je pestek. Pokrój na kawałki, dodaj do aronii.
- Gotuj przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa nie przywarła do dna.
- Zostaw konfitury do ostudzenia. Gdy wystygną, zagotuj ponownie żeby masa zgęstniała. Potrwa to około 60 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ziarenka z laski wanilii.
- Wrzącą konfiturę przełóż do suchych i wyparzonych słoiczków, pozakręcaj szczelnie i odstaw na 15 minut do góry dnem.

















