Moja ciocia Krysia z Sochaczewa słynie ze swoich przepisów na całą okolicę. Wszyscy w rodzinie zawsze chcą poznać jej kulinarne sekrety i sztuczki - ciocia jest mistrzynią przetworów, deserów i dań obiadowych. Wbrew pozorom nie sięga tylko po klasyczne inspiracje, ale decyduje się też na odważne eksperymenty kuchenne. Tak właśnie było z dżemem z aronii. Zawsze narzekała, że mimo sporej ilości cukru, i tak wychodzi jej cierpki i gorzkawy. W zeszłym roku triumfalnie oznajmiła, że odkryła już patent, żeby pozbyć się goryczki. Gdy zapytałam, jak to zrobiła, ujawniła na czym polega jej nowa zasada 1+1.

Na czym polega zasada 1+1?

Aby uzyskać ciekawy smak przetworów z aronii, ciocia Krysia łączy te owoce z innymi, konkretnie ze śliwkami. Efekt smakowy jest naprawdę świetny - aroniowe konfitury stają się wtedy nieco podobne do śliwkowych powideł, jednocześnie zachowują jednak swój niepowtarzalny posmak. Zasada 1+1 polega na tym, że należy trzymać się odpowiedniej proporcji - na 1 kg śliwek przypada 1 kg aronii.

Inne porady, by usunąć gorycz

Ciocia Krysia ma jeszcze jedną ważną zasadę, dzięki której znika goryczka z owoców aronii. Gdy dokładnie umyje i posortuje owoce, umieszcza je w zamrażarce. Proces przemrażania powinien trwać co najmniej 24 godziny - może być jeszcze dłużej. Po tym czasie aronia nadaje się już do obróbki, bo staje się mniej gorzka. Jeśli nie chcesz używać zamrażarki, możesz wykorzystać naturalny sposób i zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Ciocia Krysia mówi jednak, że goryczka nie zniknie wtedy tak mocno - zwykle pierwsze przymrozki jesienią nie trwają zbyt długo, dlatego aronia nie jest poddawana wtedy działaniu niskiej temperatury przez wystarczający czas.

Przepis na konfitury z aronii i śliwek

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 kg owoców aronii
  • 100 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Owoce z aronii umyj i posortuj, usuwając te nadpsute. Następnie zamroź na co najmniej 24 godziny, co pomoże usunąć ich specyficzny posmak.
  2. Potem przełóż owoce do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  3. W tym czasie umyj śliwki i pozbaw je pestek. Pokrój na kawałki, dodaj do aronii.
  4. Gotuj przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa nie przywarła do dna.
  5. Zostaw konfitury do ostudzenia. Gdy wystygną, zagotuj ponownie żeby masa zgęstniała. Potrwa to około 60 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj sok wyciśnięty z cytryny i ziarenka z laski wanilii.
  7. Wrzącą konfiturę przełóż do suchych i wyparzonych słoiczków, pozakręcaj szczelnie i odstaw na 15 minut do góry dnem.