Dziady kujawskie to genialny pomysł na szybki i niedrogi, a przy tym smaczny i bardzo sycący obiad. Aby zrobić to regionalne danie wystarczą dosłownie 3 najprostsze składniki jakie można znaleźć w każdej kuchni, a samo przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Spróbuj i sam się przekonaj, jakie to pyszne, a będziesz szykować "dziady" zawsze wtedy, gdy w brzuchu burczy, a lodówka świeci pustkami.
Co to są dziady kujawskie?
Kujawskie dziady to nic innego jak sycące placki z ugotowanych ziemniaków. To danie z długą tradycją zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z Kujawsko-Pomorskiego i nie ma co się dziwić, bo od lat zachwyca kubki smakowe i syci brzuchy.
A jak przygotowuje się kujawskie dziady? To banalnie proste, bo wystarczy tylko wymieszać gniecione gotowane ziemniaki z mąką oraz odrobiną wody po gotowaniu. Do tego oczywiście obowiązkowo odrobina soli i pieprzu dla smaku i masa na placki jest gotowa. Potem zostaje już tylko smażenie na rozgrzanym tłuszczu, a rumiane placki najlepiej smakują podane z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Zobacz poniżej dokładny przepis na te regionalne placki ziemniaczane i koniecznie spróbuj przygotować je w swojej kuchni.
Dziady kujawskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków + 1 szklanka wody z gotowania ziemniaków,
- około 220 g mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia,
- cebulka i boczek do podania.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki odcedź (zostaw 1 szklankę wody po gotowaniu warzyw) i przepuść przez praskę.
- Rozgniecione ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i pieprza, a potem stopniowo dolewaj wystudzoną wodę po gotowaniu kartofli, aż uzyskasz elastyczne ciasto.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć na patelnię cebulkę i smaż wszystko dalej, aż cebula zmięknie i się zarumieni.
- Z ciasta formuj w dłoniach niewielkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
- Gotowe dziady kujawskie podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.
















