Woreczek bobu to właściwie niemal gotowy już obiad, ale da się zrobić z niego coś więcej i smaczniej - w tym dodatek do śniadania czy na przekąskę. Egipcjanie i Palestyńczycy dobrze znają i szanują to warzywo tak samo, jak my. Jeśli nie masz akurat bobu, taką samą pastę możesz zrobić nawet ze zwykłej białej fasoli z puszki lub gotowanego „jaśka”. Zblenduje się jeszcze szybciej i prościej niż bób.
Co to jest ful medames?
Ful medames to gęsta pasta z bobu lub rodzaj gulaszu podawany z oliwą z oliwek, kminem rzymskim i opcjonalnie z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny, papryczką chili oraz warzywami. W wersji gulaszowej podawany jest w dużym metalowym dzbanku.
W Sudanie i Egipcie uznawany jest za danie narodowe, ale swoje wersje mają też inne kraje Bliskiego Wschodu i Afryki. Według niektórych historyków gastronomii ful medames przyrządza się w Egipcie co najmniej od czasów starożytnych. Wskazują na to znalezione przez archeologów ukryte zapasy zasuszonych ziaren bobu z późnego neolitu.
Jak przygotować bób do pasty?
Pastę ful medames można robić zarówno ze świeżego bobu, jak i suszonego (to częstszy, egipski sposób). W Polsce bób suszy się jednak rzadko. Z reguły czekamy cały rok na świeży lub gotujemy mrożony. Jeśli jednak masz suszony bób, zrób z nim tak, jak z fasolą - namocz go na całą noc, a następnie ugotuj w świeżej wodzie na miękko. Dzięki temu skórka łatwiej się zblenduje.
Jeśli masz świeży, ale mączysty już bób, również gotuj go niemal do rozgotowania. Takie ziarna mają grubszą skórkę i są oporne na blender. Skórki możesz też obrać, wtedy pasta z bobu będzie mieć ładniejszy, zielony kolor. Ze skórkami będzie jednak bardziej odżywcza. Mrożony bób z reguły jest dość drobny i młody - taki nie wymaga rozgotowywania na papkę i najłatwiej podda się blenderowi. W miksowaniu i uzyskaniu puszystej pasty pomoże ci dodatek lodowatej wody (lub 2-3 kostki lodu, jeśli masz mocny blender). Ten trik wykorzystuje się też przy robieniu domowego hummusu.
Przepis na egipską pastę z bobu
Składniki:
- 500 g świeżego lub 250 g suszonego bobu
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (nasion)
- sól i płatki chili do smaku
Dodatkowo: oliwa i natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Suszony bób zalej na noc wodą i gotuj, aż będzie rozgotowany. Świeży bób ugotuj na miękko.
- Przełóż bób do blendera, dodaj oliwę, tahini, sok z cytryny, czosnek i przyprawy.
- Zmiksuj na pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę lodowatej wody do blendera. Pasta z bobu powinna być gęsta.
- Przełóż do miseczki, wyżłób łyżką okrągłe wgłębienie, wlej do środka oliwę i posyp natką pietruszki
Podawaj do chleba, do pity, do wrapów (do posmarowania) i na grilla - pasta ful medames na zgrillowanym, jeszcze ciepłym chlebie lub z pieczonymi ziemniakami będzie cymesikiem. Pastę z bobu możesz podawać też jak hummus - jako gęsty dip do warzyw pokrojonych w słupki, do kiszonych warzyw i do falafeli.
















