Sernik na zimno z brzoskwiniami robię bardzo często latem. Jest stabilny, kremowy i obłędnie smaczny. Choć nie ma w nim żelatyny ani galaretki, to masa świetnie się kroi i nie rozpada się. Jeśli nie lubisz posmaku żelatyny w deserach lub unikasz tego produktu, to ten przepis na pewno ci się spodoba i zagości na stałe w twojej kuchni.
Jak zrobić sernik na zimno bez żelatyny?
Żelatyna ma za zadanie związać masę, aby była sztywna i nie rozpadała się podczas krojenia. W tym przepisie taką rolę pełni biała czekolada. Dodana do masy serowej usztywnia ją, jednak w przeciwieństwie do żelatyny nadaje jej również pyszny smak i zapewnia kremową konsystencję. Czekoladę należy najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie schłodzić (wciąż powinna pozostać płynna). To ważne, gdyż duża różnica temperatur spowoduje, że masa stanie się zbyt płynna i nie stężeje odpowiednio w lodówce. W ten sam sposób możesz przygotować czekoladowy sernik. Zamień białą czekoladę na deserową lub mleczną i postępuj z nią zgodnie z przepisem.
Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Składniki na masę serową:
- 200 g białej czekolady
- 200 g sera twarogowego z wiaderka
- 200 g mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
- Najpierw zrób spód do sernika. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść całość w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz na pył (najlepiej w malakserze) i połącz z masą czekoladową. Wymieszaj całość do połączenia.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej herbatnikową masę i dokładnie rozprowadź po całym dnie. Ugnieć ją i wyrównaj. Wstaw do schłodzenia do lodówki.
- Następnie przygotuj masę serową. Białą czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Przestudź ją.
- Twaróg wymieszaj z sokiem cytrynowym i mascarpone. Dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę (pamiętaj, że nie może być ciepła). Ponownie całość wymieszaj.
- Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij lekko (nie powinna być sztywna). Dodaj ją do masy czekoladowo-serowej i delikatnie wymieszaj.
- Masę wyłóż na schłodzony spód herbatnikowy i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa jest dość rzadka, jednak po nocy w lodówce tężeje i nabiera odpowiedniej konsystencji.
- Przed podaniem udekoruj sernik brzoskwiniami. Pokrój je na cienkie plastry i wyłóż na masę serową. Skrop delikatnie sokiem z cytryny.
















