Idealnie kremową i stabilną masę na sernik bez pieczenia da się przygotować w inny sposób. Wmiksowanie bitej śmietany cudownie napowietrzy i spulchni twaróg, a za zgęstnienie całości w tym przepisie jest odpowiedzialna biała czekolada.
Kilka wskazówek przed robieniem sernika bez żelatyny
Najlepszy do tego sernika będzie półtłusty twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że deser będzie miał idealną konsystencję, ponieważ podczas mielenia ser zyska lekkość i się napowietrzy.
Jeśli nie masz maszynki do mięsa albo nie chcesz poświęcać czasu na tę czynność, możesz skorzystać ze sprytnego patentu z mrożeniem białego sera. Możesz być zaskoczony, bo niemal nikt nie mrozi nabiału, tymczasem biały ser doskonale znosi ujemne temperatury. Po prostu kilka dni przed szykowaniem sernika kup świeży twaróg i w całości włóż go do zamrażarki na minimum 12 godzin. Następnie wyjmij zamrożony ser i odstaw go, aby powoli osiągnął temperaturę pokojową. Grudki pod wpływem zimna się rozpadną i, po przemieszaniu, rozmrożony biały ser będzie gotowy do użycia w cieście. Zamrażarka wykonała całą robotę za ciebie i maszynkę do mięsa.
Ostatecznie możesz użyć sera z wiaderka, pamiętaj jednak, żeby wybrać produkt jak najlepszej jakości z krótkim składem. Twaróg użyty do tego sernika, niezależnie od tego, czy będzie wcześniej mielony, mrożony czy wyjęty z wiaderka, powinien być w temperaturze pokojowej.
Drugim istotnym składnikiem masy jest czekolada. Czekolady białe najlepszej jakości zawierają do 30-35 % tłuszczu kakaowego i taką właśnie polecam wybrać do tego deseru.
Przepis na idealnie kremowy sernik na zimno bez żelatyny
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
Na spód
- 220 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
- 70 g masła
Na masę serową
- 200 g białej czekolady
- 400 g twarogu
- 300 ml zimnej śmietany 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
- Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj do nich pokrojone w kostkę masło i zblenduj całość.
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
- Następnie dodaj do niego ostudzoną czekoladę - nie na raz, w dwóch partiach.
- Ubij śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wylej masę na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównaj wierzch sernika i wstaw do lodówki na całą noc (8 h).
Sernik na zimno Nigelli Lawson po nocy w lodówce wyraźnie stężeje, ale wyjęty odpowiednio wcześniej przed podaniem będzie cudownie delikatny w konsystencji, wręcz musowy. Podaj go z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców.
Źródło przepisu: www.na-talerzu.pl
















