Idealnie kremową i stabilną masę na sernik bez pieczenia da się przygotować w inny sposób. Wmiksowanie bitej śmietany cudownie napowietrzy i spulchni twaróg, a za zgęstnienie całości w tym przepisie jest odpowiedzialna biała czekolada

Kilka wskazówek przed robieniem sernika bez żelatyny

Najlepszy do tego sernika będzie półtłusty twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że deser będzie miał idealną konsystencję, ponieważ podczas mielenia ser zyska lekkość i się napowietrzy.

Jeśli nie masz maszynki do mięsa albo nie chcesz poświęcać czasu na tę czynność, możesz skorzystać ze sprytnego patentu z mrożeniem białego sera. Możesz być zaskoczony, bo niemal nikt nie mrozi nabiału, tymczasem biały ser doskonale znosi ujemne temperatury. Po prostu kilka dni przed szykowaniem sernika kup świeży twaróg i w całości włóż go do zamrażarki na minimum 12 godzin. Następnie wyjmij zamrożony ser i odstaw go, aby powoli osiągnął temperaturę pokojową. Grudki pod wpływem zimna się rozpadną i, po przemieszaniu, rozmrożony biały ser będzie gotowy do użycia w cieście. Zamrażarka wykonała całą robotę za ciebie i maszynkę do mięsa. 

Ostatecznie możesz użyć sera z wiaderka, pamiętaj jednak, żeby wybrać produkt jak najlepszej jakości z krótkim składem. Twaróg użyty do tego sernika, niezależnie od tego, czy będzie wcześniej mielony, mrożony czy wyjęty z wiaderka, powinien być w temperaturze pokojowej.

Drugim istotnym składnikiem masy jest czekolada. Czekolady białe najlepszej jakości zawierają do 30-35 % tłuszczu kakaowego i taką właśnie polecam wybrać do tego deseru. 

Przepis na idealnie kremowy sernik na zimno bez żelatyny

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 

Na spód

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
  • 70 g masła

Na masę serową

  • 200 g białej czekolady
  • 400 g twarogu 
  • 300 ml zimnej śmietany 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj do nich pokrojone w kostkę masło i zblenduj całość.
  3. Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  4. Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
  5. Następnie dodaj do niego ostudzoną czekoladę - nie na raz, w dwóch partiach.
  6. Ubij śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  7. Na koniec wylej masę na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównaj wierzch sernika i wstaw do lodówki na całą noc (8 h).

Sernik na zimno Nigelli Lawson po nocy w lodówce wyraźnie stężeje, ale wyjęty odpowiednio wcześniej przed podaniem będzie cudownie delikatny w konsystencji, wręcz musowy. Podaj go z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców. 

Źródło przepisu: www.na-talerzu.pl