Ten „sernik na zimno” na bitej śmietanie robię od lat, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Najczęściej przygotowuję go latem i dorzucam do masy sezonowe owoce: jeżyny, maliny, truskawki, czereśnie, borówki... Pozostałe czynności to tylko kilka chwil ubijania. To naprawdę banalny przepis, który łatwo zapamiętać.

Jak zrobić sernik na zimno na bitej śmietanie z owocami?

Składniki:

  • szklanka (ok. 250 ml) jogurtu naturalnego,
  • szklanka (250 ml) śmietanki kremówki,
  • 500 g dowolnych owoców sezonowych, u mnie: jeżyny, porzeczki i maliny,
  • 2 galaretki malinowe, jeżynowe, cytrynowe (lub inny ulubiony smak).

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, odłóż do wystudzenia. Możesz przyspieszyć ten proces, schładzając galaretkę w lodówce lub w misce z wodą z lodem.
  2. Owoce przebierz z liści i szypułek. Pozbądź się niejadalnych części.
  3. Śmietankę kremówkę wyjmij z lodówki. Ubij bitą śmietanę na sztywno.
  4. Chłodną, ale jeszcze nietężejącą galaretkę zahartuj, dodając kilka łyżek jogurtu i mieszając.
  5. Wymieszaj przy pomocy miksera z jogurtem naturalnym. Dokładnie miksuj, by nie powstały grudki.
  6. Do masy z galaretką i jogurtem dodaj ubitą bitą śmietanę i wymieszaj masę razem.
  7. Przelej połowę masy do keksówki lub do niewielkiej blaszki, lub tortownicy (wielkość nie ma znaczenia, większe naczynia pozwolą na uzyskanie niższego deseru, mniejsze na niższe desery).
  8. Wyłóż owoce. Zalej drugą częścią masy.
  9. Przełóż do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego stężenia.

Sernik na zimno na bitej śmietanie - porady i wskazówki

Sernik na zimno w tej odsłonie to mój banalny autorski pomysł, który powstał z lenistwa. Miałam ochotę na leciutki owocowy deser, nie chciałam odtwarzać ani szukać żadnego przepisu, ale też nie satysfakcjonowało mnie banalne podanie owoców z bitą śmietaną.

Bardzo łatwo można go modyfikować, wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji płynu do galaretki. 2 szklanki nabiału + 2 szklanki wrzątku + 2 galaretki.

Najczęściej zmieniam w przepisie wykorzystywany nabiał. Testowałam wersje tego deseru z:

  • 2 szklankami jogurtu greckiego
  • 1 szklanką jogurtu greckiego, 1 szklanką kremówki ubitej na bitą śmietanę
  • 1 szklanką śmietany, 1 szklanką jogurtu
  • 1 szklanką serka waniliowego, 1 szklanką jogurtu

Wybierz to co masz akurat pod ręką. Oczywiście najsmaczniejsza, najbardziej kremowa jest wersja z bitą śmietaną (na kremówce), ale jeśli nie masz jej w lodówce to nie przeszkoda.

Przepis bazowy możesz zmodyfikować też, wykorzystując różne smaki galaretek. Oto kilka smacznych połączeń:

  • galaretki cytrynowe + maliny
  • galaretki malinowe + jeżyny
  • galaretki borówkowe + borówki
  • galaretki truskawkowe + porzeczki

Testuj różne połączenia smakowe, a może odkryjesz jeszcze ciekawsze zestawienia.

Z jakimi owocami wyjdzie sernik na zimno na bitej śmietanie?

Najlepiej zrób sen sernik z letnimi sezonowymi owocami prosto z ogródka. Sprawdzą się: truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny, czereśnie, agrest (najlepiej w połączeniu z innymi owocami), jagody. Deser wyjdzie też z nektarynkami czy brzoskwiami.

Nie wykorzystuj do tego deseru świeżego kiwi, ananasa ani papai - te owoce blokują tężenie galaretki.