Ten „sernik na zimno” na bitej śmietanie robię od lat, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Najczęściej przygotowuję go latem i dorzucam do masy sezonowe owoce: jeżyny, maliny, truskawki, czereśnie, borówki... Pozostałe czynności to tylko kilka chwil ubijania. To naprawdę banalny przepis, który łatwo zapamiętać.
Jak zrobić sernik na zimno na bitej śmietanie z owocami?
Składniki:
- szklanka (ok. 250 ml) jogurtu naturalnego,
- szklanka (250 ml) śmietanki kremówki,
- 500 g dowolnych owoców sezonowych, u mnie: jeżyny, porzeczki i maliny,
- 2 galaretki malinowe, jeżynowe, cytrynowe (lub inny ulubiony smak).
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, odłóż do wystudzenia. Możesz przyspieszyć ten proces, schładzając galaretkę w lodówce lub w misce z wodą z lodem.
- Owoce przebierz z liści i szypułek. Pozbądź się niejadalnych części.
- Śmietankę kremówkę wyjmij z lodówki. Ubij bitą śmietanę na sztywno.
- Chłodną, ale jeszcze nietężejącą galaretkę zahartuj, dodając kilka łyżek jogurtu i mieszając.
- Wymieszaj przy pomocy miksera z jogurtem naturalnym. Dokładnie miksuj, by nie powstały grudki.
- Do masy z galaretką i jogurtem dodaj ubitą bitą śmietanę i wymieszaj masę razem.
- Przelej połowę masy do keksówki lub do niewielkiej blaszki, lub tortownicy (wielkość nie ma znaczenia, większe naczynia pozwolą na uzyskanie niższego deseru, mniejsze na niższe desery).
- Wyłóż owoce. Zalej drugą częścią masy.
- Przełóż do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego stężenia.
Sernik na zimno na bitej śmietanie - porady i wskazówki
Sernik na zimno w tej odsłonie to mój banalny autorski pomysł, który powstał z lenistwa. Miałam ochotę na leciutki owocowy deser, nie chciałam odtwarzać ani szukać żadnego przepisu, ale też nie satysfakcjonowało mnie banalne podanie owoców z bitą śmietaną.
Bardzo łatwo można go modyfikować, wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji płynu do galaretki. 2 szklanki nabiału + 2 szklanki wrzątku + 2 galaretki.
Najczęściej zmieniam w przepisie wykorzystywany nabiał. Testowałam wersje tego deseru z:
- 2 szklankami jogurtu greckiego
- 1 szklanką jogurtu greckiego, 1 szklanką kremówki ubitej na bitą śmietanę
- 1 szklanką śmietany, 1 szklanką jogurtu
- 1 szklanką serka waniliowego, 1 szklanką jogurtu
Wybierz to co masz akurat pod ręką. Oczywiście najsmaczniejsza, najbardziej kremowa jest wersja z bitą śmietaną (na kremówce), ale jeśli nie masz jej w lodówce to nie przeszkoda.
Przepis bazowy możesz zmodyfikować też, wykorzystując różne smaki galaretek. Oto kilka smacznych połączeń:
- galaretki cytrynowe + maliny
- galaretki malinowe + jeżyny
- galaretki borówkowe + borówki
- galaretki truskawkowe + porzeczki
Testuj różne połączenia smakowe, a może odkryjesz jeszcze ciekawsze zestawienia.
Z jakimi owocami wyjdzie sernik na zimno na bitej śmietanie?
Najlepiej zrób sen sernik z letnimi sezonowymi owocami prosto z ogródka. Sprawdzą się: truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny, czereśnie, agrest (najlepiej w połączeniu z innymi owocami), jagody. Deser wyjdzie też z nektarynkami czy brzoskwiami.
Nie wykorzystuj do tego deseru świeżego kiwi, ananasa ani papai - te owoce blokują tężenie galaretki.

















