W wielu domach makowiec to obowiązkowe ciasto na każde święta. Nie każdy jednak potrafi przygotować równiutką, wyrośniętą i szczelną struclę drożdżową, dlatego w sieci pojawia się coraz więcej pomysłów na ciasta z makiem w różnych wersjach. My polecamy najprostszy pomysł, czyli ciasto mieszane widelcem, które po prostu nie może się nie udać. Przy tym jednak wygląda przepięknie i smakuje tak, że każdy od razu prosi o przepis. 

Co zamiast makowca na święta?

Jeśli ciasto drożdżowe nie jest twoją najmocniejszą stroną, lepiej wybierz prostszą wersję makowca, czyli ciasto z makiem mieszane widelcem. Taki wypiek jest równie smaczny, a może i jeszcze pyszniejszy niż tradycyjna strucla makowa, bo łączy w sobie aż 2 warstwy - prosty spód na bazie kefiru, jajek i mąki oraz masę makową pełną bakalii. Jakby tego było mało, na wierzch idzie jeszcze lśniąca polewa czekoladowa i posiekane orzeszki, które nie tylko upiększają deser, ale i dodają mu ekstra chrupkości.

Takie ciasto z makiem jest więc równie dobrym pomysłem na Wielkanoc, co klasyczny zwijany makowiec, ale roboty jest przy nim zdecydowanie mniej, bo nie trzeba zagniatać ciasta drożdżowego, a potem czekać, aż odpowiednio wyrośnie. Nie ma też ryzyka, że coś popęka, a masa makowa wypłynie. Same plusy i zero minusów, więc nie czekaj ani chwili dłużej, tylko od razu zobacz poniżej dokładny przepis.

Prosty makowiec mieszany widelcem - przepis

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy makowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego.
  • opcjonalnie: lukier lub rozpuszczona czekolada oraz posiekane orzechy na wierzch

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni, a foremkę o wymiarach 23x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj kefir z olejem, cukrem i cukrem wanilinowym, ekstraktem cytrynowym oraz jajkami.
  3. Następnie stopniowo dosypuj po trochu mąki z proszkiem do pieczenia i połącz całość widelcem na jednolite ciasto bez żadnych grudek. 
  4. Gotową masę przelej do foremki i wyłóż na górę masę makową. 
  5. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 60-70 minut. 
  6. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, a potem polej po wierzchu lukrem lub polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. 

Źródło: domowysmakjedzenia.pl