Twaróg, szczególnie tłusty - kremowy, jest wyjątkowo „wdzięczną” bazą wielu past do chleba. Można go mieszać z jajkiem, śmietaną i chrzanem na pikantną pastę jajeczną lub rozdrobnić widelcem na PRL-owską awanturkę czy, w wersji na słodko, wymieszać z dżemem na smarowidło do pieczywa czy naleśników. Inną oryginalną, ale jednocześnie dość swojską smakowo propozycją jest austriacki liptauer. Kwestią czasu było, aż przygotuje go Ewa Wachowicz. 

Co to jest liptauer?

Liptauer to pasta do chleba znana nie tylko w Austrii, ale też na Słowacji (stąd też jej nazwa - od zgermanizowanej nazwy miejscowości Liptov na północy kraju). Smarowidło zdobyło też popularność w sąsiednich krajach: na Węgrzech i w Niemczech. Podaje się je też nawet dalej: w Rumunii i północnych Włoszech (w Trieście - mieście z historycznymi wpływami austriackimi). Bazą tego przysmaku jest zwykle ser owczy, kozi lub twaróg. 

Oprócz białego sera obowiązkowym składnikiem pasty w najbardziej tradycyjnej wersji jest mielona papryka i bryndza. Dla lepszej konsystencji dodaje się też śmietanę - to wszystko jest też w wersji pani Ewy. Podkręca ona smak pasty nasionami kminku, które wcześniej moczy krótko w gorącej wodzie, by wydobyć ich aromat. Drugim opcjonalnym, proponowanym przez nią i uznawanym tradycyjnym dodatkiem jest anchois. Te fileciki są bardzo intensywne w smaku, podobnie jak bryndza i kminek, dlatego 1 sztuka wystarczy w zupełności. Czasami smak pasty do chleba liptauer podkręca się też kaparami i musztardą.

Autorka przepisu poleca podawać do pasty wekę - lekką dłuższą bułkę znaną z kuchni niemieckiej, austriackiej, ale też jako regionalny krakowski wypiek. Do liptauera pasować będzie też świetnie chleb żytni na zakwasie, krakersy, tradycyjne bajgle i pumpernikiel.

Przepis Ewy Wachowicz na austriacką pastę z twarogu do chleba

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 100 g bryndzy
  • 1 filecik anchois
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zalej nasiona kminku wrzątkiem i parz przez kilka minut. Następnie odciśnij na sitku i wystudź.
  2. Przełóż ser biały do miski, dodaj bryndzę i anchois oraz mieloną paprykę i nasiona kminku.
  3. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ręcznie.
  4. Podawaj jako pastę do pieczywa. 

Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl

Pomysłowe przepisy na różne inne śniadaniowe dodatki, pyszne i szybkie chleby i pozostałe przysmaki znajdziesz nie tylko tutaj, ale też na kanale messenger Mojego Gotowania. Codziennie publikujemy tam 2 wyselekcjonowane „dania dnia”. Dołącz, a już nigdy nie zabraknie ci inspiracji.