Ta pasta ma wszystko, czego możesz chcieć od domowego smarowidła – jest tania, szybka, przepyszna i uniwersalna. Do tego zrobisz ją jedynie z 2 składników, które bez problemu znajdziesz w większości sklepów. Nie wymaga ani gotowania, ani pieczenia. Wystarczy, że masz sprawny blender i kilka minut wolnego czasu. Przyznam, że ratuje mnie przez większość poranków w ciągu tygodnia, kiedy muszę szybko przygotować śniadanie albo po południu, gdy nagle zapowiedzą się goście, a w lodówce pustki. Pasta podana ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym znika w moment.

Jak zrobić domowe smarowidło ze słonecznika i suszonych pomidorów?

Wszystko polega na połączeniu tylko dwóch składników i kilku ruchach blendera. Cała praca trwa dosłownie trzy minuty. Najważniejsze, by dobrze rozdrobnić słonecznik na początku. Dzięki temu pasta będzie miała kremową konsystencję. Olej z suszonych pomidorów nie tylko nadaje smaku, ale i ładnie wiąże całość. Jeśli po zblendowaniu masa będzie za gęsta, dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. W efekcie pasta będzie przyjemniejsza do smarowania. 

Jeśli masz więcej czasu albo pomyślisz o tym smarowidle wieczorem, zalej pestki słonecznika ciepłą wodą. Gdy się namoczą w niej przez kilka godzin, pasta będzie idealnie kremowa. Najlepszy do tej pasty będzie zwykły słonecznik łuskany (nie prażony ani nie solony). 

Fot. Getty/iStock, HeikeRau

Przepis na najlepsze smarowidło do kanapek

Składniki:

  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju (ok. 285 g)

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp słonecznik do blendera i miksuj do momentu, aż będzie bardzo drobno zmielony – powinien przypominać lekko wilgotną mąkę.
  2. Suszone pomidory wyciągnij ze słoiczka i posiekaj na mniejsze kawałki, żeby łatwiej się blendowały.
  3. Dodaj pomidory do zmielonego słonecznika. Wlej też cały olej ze słoika.
  4. Zblenduj wszystko razem na gęstą, jednolitą masę. Wystarczy kilkanaście sekund.
  5. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody i jeszcze raz krótko zblenduj.

Jak ulepszyć ten przepis na smarowidło do kanapek?

Zajrzyj do lodówki, żeby zobaczyć, co masz pod ręką. Została ci resztka koncentratu pomidorowego? Dołóż ją do pasty. Zyska na smaku i kolorze. Masz na dnie słoika kilka zielonych lub czarnych oliwek bez pestek albo kapary? Posiekaj je drobno i dorzuć do blendera. Masz na parapecie świeże zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub kolendrę? Urwij parę listków i dodaj do blendowania Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do pasty na sam koniec miksowania odrobinę czosnku lub szczyptę suszonych płatków chili. 

Do czego pasuje to smarowidło?

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika sprawdzi się świetnie jako szybka przekąska na spotkaniach. Wystarczy podać ją na chrupiącej bagietce, z krakersami lub świeżym chlebem. Możesz też posmarować nią tortillę i dodać ulubione warzywa (świeże albo grillowane) – masz gotowe wrapy do pracy.

To smarowidło będzie fantastycznie smakować na domowym pieczywie własnego wypieku – najprostszy przepis na chleb, autorstwa Ewy Wachowicz, znajdziesz na naszym kanale redakcyjnym. Pasta dobrze pasuje do pieczonych warzyw, jako dodatek do kasz albo nawet jako smarowidło do grzanek zamiast masła czosnkowego. Bardzo dobrze komponuje się z rukolą, oliwkami, kaparami, świeżym ogórkiem.