Przed świętami zapaleni internauci, influencerzy i domorośli cukiernicy wspinają się na wyżyny kreatywności. Z otchłani zapomnianych przepisów wyłaniają się też regionalne cudeńka. Przestrzeń w sieci i hale jarmarków aż buzują od głosów, bo każdy ma swój ulubiony przepis, sprawdzony patent lub radę od teściowej na tradycyjne wypieki. Na naszym kanale nadawczym znajdziesz zresztą niejeden trik na pierniki i ciasteczka. Ale nie ma to jak niezawodna sztuczka od kulinarnej gwiazdy. Faworytka Polaków Ewa Wachowicz ma aż dwa świetne patenty w jednym przepisie. Proste, a genialne. 

W jaki sposób Ewa Wachowicz przyrządza piernik?

Gdy znalazłam ten przepis na świąteczny wypiek, moją uwagę przykuło kilka kwestii. Chociaż receptura sama w sobie nie jest skomplikowana, nie wykorzystuje luksusowych lub trudno dostępnych składników, a ciasto z wyglądu nie grzeszy oryginalnością, magii mu nie brakuje. Piernik Ewy Wachowicz zawsze wychodzi idealnie pulchny, wilgotny, a w dodatku wyjątkowo wyrazisty, i to nie tylko za sprawą przypraw. W czy tkwi sekret?

Gwiazdorka polskiej kuchni wykorzystuje do masy miód gryczany, który ma wyjątkowy, dość intensywny smak. Można w nim wyczuć nuty melasy i przypraw korzennych, a nawet można powiedzieć, że łaskocze w język delikatną ostrością. Dzięki temu doskonale sprawdza się w pierniku. Poza tym Ewa Wachowicz daje jeszcze jedną ważną wskazówkę – by użyć mąki krupczatki. W ten sposób ciasto wychodzi bardziej puszyste. W razie potrzeby można także połączyć ją ze zwykłą mąką pszenną tortową w proporcji 1:1. 

I do tego jeszcze mały bonus – piernik Ewy Wachowicz wzbogacają orzechy laskowe. Jest jednak pewno „ale". Trzeba je uprażyć i ściągnąć z nich skórkę. Dzięki temu są słodziutkie, bez śladu goryczki, i przyjemnie chrupią pod zębami, ale nie są zbyt twarde.

Świąteczny piernik Ewy Wachowicz bez dojrzewania – przepis

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek

Przygotowanie:

  1. Upraż orzechy laskowe. Rozłóż je luźno na blaszce wyścielonej pergaminem i piecz przez 10 minut w 200°C. Kiedy są jeszcze ciepłe, połóż je na ściereczce, przykryj i pocieraj, żeby ściągnąć skórki.
  2. Oddziel białka od żółtek. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Przygotuj dwie keksówki. 
  3. Wsyp do garnuszka cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wlej wodę, dodaj miód i masło. Podgrzej wszystko razem, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do przestudzenia.
  4. Dodaj do miodowo-maślanej bazy żółtka. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
  5. Połącz wystudzoną masę z suchymi składnikami. Wmieszaj pianę za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera. Na koniec dorzuć orzechy. 
  6. Wlej ciasto do keksówek. Piecz przez około 45 minut. Dekoruj za pomocą roztopionej czekolady lub lukru z dodatkiem soku malinowego oraz kolorowych posypek. 

Źródło: ewawachowicz.pl