W sklepach już wybrzmiewa „Last Christmas" albo nasze rodzime „Ten zimowy czas" i pachnie korzennymi przyprawami, więc coraz trudniej skupiać się na czymś innym niż nadchodzące święta. Ale przecież im dłużej w duszach gra nam sezon rodzinnych spotkań i nastrojowych wieczerzy, tym lepiej. Dlatego krajankę piernikową też warto przyrządzić z wyprzedzeniem – kilka kostek spałaszować od razu, resztę odłożyć na grudzień. Może jej śnieżnobiała glazura przywoła pierwszy śnieg i przyjemny, lekki mróz, który szypie w nos i szykuje na prawdziwą zimę? Zobacz prosty przepis. Przygotowanie razem z pieczeniem nie zajmie ci więcej niż 40 minut. 

Jakie przyprawy wykorzystać?

Możesz sięgnąć po gotową przyprawę piernikową, ale możesz również przygotować mieszankę samodzielnie. Sięgnij po: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż gwiaździsty, goździki, kardamon, ziele angielskie, nasiona kolendry i czarny pieprz. Niektóre elementy możesz wykorzystać w wersji suszonej i mielonej, ale niektóre lepiej jest zmielić na świeżo, zwłaszcza nasiona kolendry i goździki (które zwykle dostępne są w całości). Gałka muszkatołowa będzie miała najwięcej aromatu, gdy zetrzesz ją na drobnej tarce samemu. Do rozdrobnienia przypraw wykorzystaj młynek lub blender. Z proporcjami warto eksperymentować, by otrzymać mieszankę pod swój gust, ale najwięcej powinno się w niej znaleźć cynamonu, za to dodatki takie jak kolendra, ziele angielskie i pieprz mają tylko leciutko zaznaczać się w tle i mile łaskotać język. 

Jeśli wykorzystujesz gotową mieszankę przyprawową z saszetki, tak czy inaczej dosyp do ciasta jeszcze cynamon i mielony imbir, które powinny być wiodącymi smakami każdego piernika. W tym także naszej gwiazdy – szybkiej krajanki. Warto dodać do niej również aromat migdałowy, który podkreśli charakterność przypraw korzennych.

Krajanka piernikowa – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo: lukier

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) . Foremkę o wymiarach 23x34 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Podgrzej w rondelku miód, masło i cukier. Poczekaj, aż wszystko się rozpuści, po czym odstaw mieszankę do przestudzenia.
  3. Przesiej do oddzielnej miski mąkę z przyprawami, kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  4. Zmiksuj jeszcze lekko ciepłą miodową masę z jajkiem i suchymi składnikami na jednolitą masę. Powinna wyjść dość gęsta, plastyczna i lekko kleista. 
  5. Rozwałkuj ciasto, lekko oprószając je mąką pszenną. Włóż je do foremki. 
  6. Piecz piernik przez około 20 minut. Wyjmij go i przestudź. 
  7. Przygotuj lukier z proporcji: 4 łyżki gorącej wody na 1 szklankę cukru pudru. Możesz polać nim całe ciasto i podzielić je na porcje. Ale lepszym sposobem, choć nieco bardziej pracochłonnym, jest pokrojenie piernika w kwadraciki i zanurzanie każdego z nich w lukrze. Odkładaj kostki na metalową kratkę do zastygnięcia polewy. 

Jak długo można przechowywać krajankę piernikową?

Jeśli pokryjesz pierniki lukrem dookoła, zachowają świeżość na dłużej, pozostaną miękkie przez kilka tygodni. To między innymi dlatego, że glazura zapobiega ucieczce wilgoci, choć sam przepis na ciasto też robi swoje. Przechowuj krajankę w szczelnie zamykanym naczyniu, na przykład blaszanym pojemniku lub słoju na zatrzask. Do środka możesz włożyć kawałek chleba lub skórkę pomarańczy (dobrze wyszorowaną wcześniej w gorącej wodzie). Dzięki temu piernikowe ciastka pozostaną miękkie i aromatyczne aż do świąt.