Ostatnio gościłam koleżankę z synem, który jest uczniem technikum gastronomicznego. Podczas gotowania gadaliśmy dużo o świętach i naszych ulubionych przepisach. Przyznałam się Błażejowi, że w natłoku obowiązków w tym roku nie zdążyłam nastawić ciasta na piernik dojrzewający i jest już na to za późno. A moja rodzina kocha to ciasto miłością wielką. Wtedy dostałam cenną radę: jak zrobić ekspresowy, a zarazem przepyszny piernik na święta. Ciasto dzięki 1 dodatkowi jest puszyste, niesamowicie wilgotne i gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu.
Rady, jak zrobić mięciutki i wilgotny piernik „last minute”
Genialnym dodatkiem do ciasta na piernik, którego nie ma w większości przepisów, są powidła śliwkowe. Musi być ich odpowiednio dużo (200 g), żeby zrobiły różnicę i wpłynęły na konsystencję ciasta. Piernik na powidłach ma tę dodatkową zaletę, że jest długo świeży, więc można go upiec w dowolnym momencie, także parę dni przed świętami. Ja wiem, że w tym roku znajdę na to czas dopiero w Wigilię rano, więc najbardziej mnie cieszy fakt, że ciasto można kroić i kosztować dosłownie chwilkę po przestudzeniu.
Proporcje, jakie podał mi Błażej, wystarczają na 1 keksówkę, więc jeśli chcesz upiec piernik na większą liczbę gości, np. w dużej tortownicy, podwój ilość składników. Dodatkowo dowiedziałam się od niego, jak skomponować idealną domową przyprawę piernikową. Jeśli znajdziesz chwilę, zrób ją sam z poniższego przepisu. Jeśli będziesz szykować to ciasto last minute, skorzystaj z gotowej mieszanki ze sklepu (ale zwróć uwagę, żeby w składzie przyprawy nie było mąki ani cukru - to zapychacze).

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
Jeśli chodzi o proporcje i składniki - oto zestaw idealny:
- 40 g kory cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonego już cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
- 3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka wyłuskanych nasion kardamonu
- 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki anyżu
Tylko tyle! Wszystko wymieszaj, przesyp do małego słoiczka i wykorzystaj do piernika oraz pierniczków.
Przepis na piernik na powidłach
Składniki (na keksówkę 25 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (lub 40 g własnej mieszanki z przepisu podanego wyżej)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- 200 g powideł śliwkowych
- 120 g roztopionego masła
- 3 duże jajka „zerówki”
- 1/2 szklanki sparzonych rodzynek
Dodatkowo: kawałeczek masła i 2 łyżki kaszy manny do zabezpieczenia keksówki.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Suche składniki (mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową) przesiej do miski. Dodaj też cukier waniliowy.
- W drugiej misce ubij całe jajka na puszysty, jasny krem.
- W trzeciej, największej misce, wymieszaj mleko, powidła, roztopione masło oraz miód.
- Następnie do mokrych dodaj suche składniki i zmiksuj całość do połączenia w jednolitą masę.
- Na końcu dodaj jajka i ponownie zmiksuj na niskich obrotach miksera.
- Na koniec delikatnie połącz ciasto z odsączonymi z wody rodzynkami.
- Masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.
- Piecz 1 godzinę i 15 minut (albo do tzw. suchego patyczka). Jeśli wierzch będzie zanadto się rumienić, przykryj go folią aluminiową.
Po ostudzeniu piernik na powidłach możesz jeszcze udekorować i już będzie gotowy do podania na stół. A jeśli szukasz więcej sprawdzonych receptur na świąteczne desery, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Znajdziesz tam m.in. przepis na makowiec Karola Okrasy, kujawski przepis na pierniczki, japoński sernik bawełniany i wiele, wiele więcej!
Jak ozdobić szybki piernik na powidłach?
Piernik możesz, jak ja, po prostu posypać cukrem pudrem i tak serwować. Jeśli natomiast lubisz czekoladowe wierzchy, przyszykuj polewę. Weź: 50 g mlecznej czekolady, 75 g masła, 1 łyżeczkę kakao, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody i odrobinę ekstraktu z wanilii. Składniki umieść w rondelku i powoli podgrzewaj do powstania gładkiej masy. Polewę lekko przestudź, a następnie polej piernik.
















