Ostatnio gościłam koleżankę z synem, który jest uczniem technikum gastronomicznego. Podczas gotowania gadaliśmy dużo o świętach i naszych ulubionych przepisach. Przyznałam się Błażejowi, że w natłoku obowiązków w tym roku nie zdążyłam nastawić ciasta na piernik dojrzewający i jest już na to za późno. A moja rodzina kocha to ciasto miłością wielką. Wtedy dostałam cenną radę: jak zrobić ekspresowy, a zarazem przepyszny piernik na święta. Ciasto dzięki 1 dodatkowi jest puszyste, niesamowicie wilgotne i gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu

Rady, jak zrobić mięciutki i wilgotny piernik „last minute” 

Genialnym dodatkiem do ciasta na piernik, którego nie ma w większości przepisów, są powidła śliwkowe. Musi być ich odpowiednio dużo (200 g), żeby zrobiły różnicę i wpłynęły na konsystencję ciasta. Piernik na powidłach ma tę dodatkową zaletę, że jest długo świeży, więc można go upiec w dowolnym momencie, także parę dni przed świętami. Ja wiem, że w tym roku znajdę na to czas dopiero w Wigilię rano, więc najbardziej mnie cieszy fakt, że ciasto można kroić i kosztować dosłownie chwilkę po przestudzeniu.

Proporcje, jakie podał mi Błażej, wystarczają na 1 keksówkę, więc jeśli chcesz upiec piernik na większą liczbę gości, np. w dużej tortownicy, podwój ilość składników. Dodatkowo dowiedziałam się od niego, jak skomponować idealną domową przyprawę piernikową. Jeśli znajdziesz chwilę, zrób ją sam z poniższego przepisu. Jeśli będziesz szykować to ciasto last minute, skorzystaj z gotowej mieszanki ze sklepu (ale zwróć uwagę, żeby w składzie przyprawy nie było mąki ani cukru - to zapychacze). 

Fot. Adobe Stock, gkrphoto

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

Jeśli chodzi o proporcje i składniki - oto zestaw idealny: 

  • 40 g kory cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonego już cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
  • 3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka wyłuskanych nasion kardamonu
  • 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki anyżu

Tylko tyle! Wszystko wymieszaj, przesyp do małego słoiczka i wykorzystaj do piernika oraz pierniczków. 

Przepis na piernik na powidłach

Składniki (na keksówkę 25 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (lub 40 g własnej mieszanki z przepisu podanego wyżej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 120 g roztopionego masła
  • 3 duże jajka „zerówki” 
  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynek

Dodatkowo: kawałeczek masła i 2 łyżki kaszy manny do zabezpieczenia keksówki. 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. 
  2. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Suche składniki (mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową) przesiej do miski. Dodaj też cukier waniliowy.
  4. W drugiej misce ubij całe jajka na puszysty, jasny krem. 
  5. W trzeciej, największej misce, wymieszaj mleko, powidła, roztopione masło oraz miód.
  6. Następnie do mokrych dodaj suche składniki i zmiksuj całość do połączenia w jednolitą masę.
  7. Na końcu dodaj jajka i ponownie zmiksuj na niskich obrotach miksera.
  8. Na koniec delikatnie połącz ciasto z odsączonymi z wody rodzynkami.
  9. Masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.
  10. Piecz 1 godzinę i 15 minut (albo do tzw. suchego patyczka). Jeśli wierzch będzie zanadto się rumienić, przykryj go folią aluminiową.

Po ostudzeniu piernik na powidłach możesz jeszcze udekorować i już będzie gotowy do podania na stół. A jeśli szukasz więcej sprawdzonych receptur na świąteczne desery, zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Znajdziesz tam m.in. przepis na makowiec Karola Okrasy, kujawski przepis na pierniczki, japoński sernik bawełniany i wiele, wiele więcej!

Jak ozdobić szybki piernik na powidłach?

Piernik możesz, jak ja, po prostu posypać cukrem pudrem i tak serwować. Jeśli natomiast lubisz czekoladowe wierzchy, przyszykuj polewę. Weź: 50 g mlecznej czekolady, 75 g masła, 1 łyżeczkę kakao, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody i odrobinę ekstraktu z wanilii. Składniki umieść w rondelku i powoli podgrzewaj do powstania gładkiej masy. Polewę lekko przestudź, a następnie polej piernik.