Mazurek i sernik to (obok babki) najpopularniejsze wypieki na Wielkanoc. Okazuje się jednak, że zamiast piec dwie oddzielne blachy ciast, można zrobić coś sprytniejszego. Ewa Wachowicz pokazała świetny przepis 2w1, czyli sernik mazurkowy, łączący w sobie najlepsze cechy obu tych smakołyków. Zobacz, jak zrobić takie ciasto i koniecznie zaserwuj je w tym roku na świąteczny stół. 

Jak zrobić sernik mazurkowy?

Jak sama nazwa wskazuje, sernik mazurkowy jest połączeniem kruchego ciasta z kremową masą na bazie twarogu i jajek. Nie jest to jednak taki zwykły sernik na kruchym spodzie, bo pomiędzy chrupiącą i aksamitną warstwę dodaje się coś jeszcze. Ten składnik dodatkowo podkręca smak, aromat, konsystencję i wygląd całego deseru, a są to suszone śliwki namoczone wcześniej w rumie. Takie połączenie to prawdziwy strzał w dziesiątkę, który smakuje każdemu i robi wielkie wrażenie na stole. Zobacz więc poniżej dokładny przepis na sernik mazurkowy ze śliwkami i przetestuj go w swojej kuchni.

Sernik mazurkowy – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

na kruchy spód:

  • 1 i ¼ szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 125 g masła.

na masę serową:

  • 150 g sera białego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 20 g suszonych śliwek + trochę rumu.

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia śliwek w rumie. Potem przejdź do przygotowania spodu, czyli posiekaj masło z cukrem i mąką, a następnie szybko zagnieć całość na jednolite ciasto.
  2. Gotowe ciasto wrzuć do woreczka foliowego i schowaj do lodówki na około 30 minut. W tym czasie dokładnie wysmaruj masłem foremkę na tartę o średnicy 28 cm.
  3. Schłodzone ciasto kruche cienko rozwałkuj i wylep nim spód blaszki. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, a potem przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli dla obciążenia.
  4. Kruchy spód piecz w 200 stopniach przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i dopiecz ciasto jeszcze przez kilka minut, aby nabrał złocistego koloru.
  5. Upieczony kruchy spód wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. W tym czasie w misce zmiksuj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy powstanie z tego kogel-mogel zacznij dodawać zmielony ser i połącz całość.
  7. W oddzielnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli, a potem przełóż do serowej masy i delikatnie wymieszaj.
  8. Śliwki namoczone w rumie dokładnie odcedź i pokrój, a potem rozłóż na kruchym spodzie. Następnie całość zalej masą serową i piecz w 190 stopniach, aż sernikowa masa będzie rumiana.
  9. Gotowy sernik mazurkowy odstaw do wystudzenia, a potem posyp cukrem pudrem po wierzchu.

Źródło: ewawachowicz.pl