Sernik z brzoskwiniami to jedno z ulubionych ciast na każdą okazję. Pojawia się w naszych domach na święta, urodziny, imieniny czy nawet bez okazji, jako zwykły niedzielny deser. Większość robi go jednak w podobny sposób, a można łatwo urozmaicić klasyczny przepis. Zobacz, co dodać do sernika, aby był jeszcze lepszy.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami inaczej?
Klasyczny przepis na sernik z brzoskwiniami wymaga tylko ukręcenia twarogowej masy, wyłożenia na górę połówek owoców z puszki i przysypania wszystkiego kruszonką. Warto jednak nieco podkręcić tę recepturę i dorzucić do niej jeszcze 2 dodatkowe smakowe akcenty. Po pierwsze, brzoskwinie warto wymieszać z galaretką, aby stworzyły jeszcze piękniejszą i pyszniejszą warstwę. Dzięki temu sernik z brzoskwiniami będzie wyglądał zupełnie jak z drogiej cukierni, choć pracy przy nim tyle co nic.
Z kolei na wierzch ciasta, zamiast kruszonki, warto wyłożyć prostą śmietanową masę z wiórkami kokosowymi. Zobacz poniżej dokładny przepis na taką wariację i koniecznie ją przetestuj, a być może stanie się nowym ulubieńcem w twoim domu.
Gotowany sernik z brzoskwiniami - przepis
Składniki:
- około 200 g herbatników
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij do tego jajka i energicznie wymieszaj całość na jednolitą masę.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym, a następnie dolej powstały płyn do masy jajecznej w garnuszku. Mieszaj całość dokładnie, ciągle podgrzewając masę. Gdy masa będzie już gładka i gęsta, zdejmij rondelek z palnika i odstaw całość do wystudzenia.
- W międzyczasie rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe w 750 ml wrzątku. Wystudź płyn, a następnie wymieszaj go z pokrojonymi brzoskwiniami z puszki.
- Dno foremki wyłóż herbatnikami, a na nich rozprowadź wystudzoną masę serową. Odstaw całość do lodówki.
- Gdy masa serowa się schłodzi, wylej na nią tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
- W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw całość do napęcznienia na 10 minut.
- W drugim naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a gdy będzie już sztywna, dodaj napęczniałą żelatynę i krótko zmiksuj całość.
- Gotową masę śmietanową wyłóż na zastygniętą galaretkę i posyp całość wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik znowu włóż do lodówki i przechowuj go tam aż do momentu podania.
Źródło: cynamonoweszczescie.blogspot.com

















