Sernik z brzoskwiniami to jedno z ulubionych ciast na każdą okazję. Pojawia się w naszych domach na święta, urodziny, imieniny czy nawet bez okazji, jako zwykły niedzielny deser. Większość robi go jednak w podobny sposób, a można łatwo urozmaicić klasyczny przepis. Zobacz, co dodać do sernika, aby był jeszcze lepszy. 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami inaczej?

Klasyczny przepis na sernik z brzoskwiniami wymaga tylko ukręcenia twarogowej masy, wyłożenia na górę połówek owoców z puszki i przysypania wszystkiego kruszonką. Warto jednak nieco podkręcić tę recepturę i dorzucić do niej jeszcze 2 dodatkowe smakowe akcenty. Po pierwsze, brzoskwinie warto wymieszać z galaretką, aby stworzyły jeszcze piękniejszą i pyszniejszą warstwę. Dzięki temu sernik z brzoskwiniami będzie wyglądał zupełnie jak z drogiej cukierni, choć pracy przy nim tyle co nic. 

Z kolei na wierzch ciasta, zamiast kruszonki, warto wyłożyć prostą śmietanową masę z wiórkami kokosowymi. Zobacz poniżej dokładny przepis na taką wariację i koniecznie ją przetestuj, a być może stanie się nowym ulubieńcem w twoim domu. 

Gotowany sernik z brzoskwiniami - przepis

Składniki:

  • około 200 g herbatników
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku i wymieszaj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie wbij do tego jajka i energicznie wymieszaj całość na jednolitą masę. 
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko z proszkiem budyniowym, a następnie dolej powstały płyn do masy jajecznej w garnuszku. Mieszaj całość dokładnie, ciągle podgrzewając masę. Gdy masa będzie już gładka i gęsta, zdejmij rondelek z palnika i odstaw całość do wystudzenia. 
  3. W międzyczasie rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe w 750 ml wrzątku. Wystudź płyn, a następnie wymieszaj go z pokrojonymi brzoskwiniami z puszki. 
  4. Dno foremki wyłóż herbatnikami, a na nich rozprowadź wystudzoną masę serową. Odstaw całość do lodówki.
  5. Gdy masa serowa  się schłodzi, wylej na nią tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Ponownie wstaw ciasto do lodówki. 
  6. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw całość do napęcznienia na 10 minut. 
  7. W drugim naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a gdy będzie już sztywna, dodaj napęczniałą żelatynę i krótko zmiksuj całość.
  8. Gotową masę śmietanową wyłóż na zastygniętą galaretkę i posyp całość wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik znowu włóż do lodówki i przechowuj go tam aż do momentu podania. 

Źródło: cynamonoweszczescie.blogspot.com