Ogórki cudownie orzeźwiają, nawadniają, a przy tym, szczególnie kiszone i małosolne, są po prostu pyszną przekąską. Latem trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek chłodnik.

Z małosolnych powstaje też pyszna zupa ogórkowa Ewy Wachowicz z dodatkiem jarzyn i nie tylko. Wywar do zwykłej ogórkowej gotuje się często na żeberkach, ale latem chciałoby się czegoś raczej nietłustego. Wersja zupy ogórkowej autorstwa Pani Ewy jest zdecydowanie lżejsza, w sam raz na teraz.

Jak zrobić małosolną zupę ogórkową?

Pani Ewa nazywa tę zupę jarzynowo-ogórkową (bo oprócz ogórków są tutaj warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka i seler). Gotuje na nich wywar. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaje starte małosolne, sok z ogórków i inne dodatki. Ogórki i kwas spod kiszonych ogórków grają tu na tyle ważną rolę, że spokojnie można tę zupę przechrzcić na ogórkową.

Polacy podają zupę ogórkową zwykle z ziemniakami, makaronem lub z ryżem, ale nie pani Ewa. Zamiast nich sięga po nasze złote, cenne drobinki - kaszę jaglaną (proso). Rzadko używa się jej do zup, a sprawdza się w nich równie dobrze, co pęczak, perłowa czy gryczana. Jest też na tyle delikatna w smaku, że nie będzie „kradła show” na talerzu. Przy okazji zagęści ona nieco zupę i sprawi, że będzie bardziej sycąca. Zamiast niej możesz też wsypać kaszę manną lub gryczaną białą - równie łagodne, co proso.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę ogórkową z małosolnych

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ogórki małosolne
  • 1/2 szklanki wody spod ogórków kiszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: koperek i kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę, seler i pietruszkę. Zetrzyj prosto do garnka na dużych oczkach tarki. Dodaj masło i podsmaż, mieszając, aż nieco zmiękną. 
  2. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj i gotuj wywar przez pół godziny.
  3. Przelej kaszę jaglaną na sicie pod bieżącą wodą - by pozbyć się ewentualnej goryczki.
  4. Po upływie tego czasu zetrzyj do środka na dużych oczkach ogórki małosolne, dodaj wodę spod kiszonych ogórków i kaszę jaglaną. 
  5. Wyciśnij do garnka czosnek przez praskę i gotuj 15 minut. 
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z kleksem śmietany i koniecznie posyp posiekanym koperkiem. 

Źródło przepisu: ewawachowicz.pl.