Z prostej, babcinej zupy, którą każdy pamięta z dzieciństwa, Pan Remigiusz zrobił wyjątkowe danie. Przy okazji, gotując swoją potrawę, przypomniał najważniejszą zasadę zupy ogórkowej, żeby kwas spod ogórków dolewać na samym końcu, bo inaczej ziemniaki się nie dogotują.
Co Rączka dodaje do zupy ogórkowej, żeby mieć obiad 2 w 1?
Śląski kucharz postawił na swojskie smaki oraz sytość dania. W jego zupie ogórkowej lądują pulpety wieprzowe z dobrze przyprawionego mięsa mielonego. Ten dodatek sprawia, że danie jest niesamowicie treściwe i przepyszne, a pulpeciki łatwo dają się nabrać na łyżkę, ponieważ są wielkości orzecha włoskiego. Po 1 talerzu takiej zupy jest się pełnym do wieczora i wcale nie trzeba jeszcze smażyć kotleta i gotować do niego kaszy.
Zupa ogórkowa z przepisu Remigiusza Rączki to właściwie danie jednogarnkowe, bo pulpety gotuje się od razu w garnku z bulionem i warzywami. Pełny brzuch i mniej brudnych garów, mnie nie trzeba dłużej przekonywać. Dokładny przepis zamieszczam poniżej.
Przepis na zupę ogórkową z pulpetami
Składniki:
Na zupę:
- 3 l bulionu drobiowo-warzywnego
- 1 cebula .
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 5 ogórków kiszonych
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 100 ml śmietanki kremówki
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
Na pulpety:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- do smaku: sól, pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Bulion podgrzej, a gdy zawrze, dodaj pokrojony seler oraz pietruszkę.
- Do cebuli dodaj sól i pieprz, dołóż startą marchewkę i smaż aż marchew zmięknie.
- Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Po ok. 10 minutach dorzuć je do pozostałych warzyw, które już zaczęły gotować się w bulionie.
- Po paru minutach dodaj też do garnka podsmażoną cebulę z marchewką.
- Ogórki kiszone zetrzyj na grubych oczkach tarki razem ze skórką. Zalej je zimną wodą i odstaw.
- W czasie, gdy warzywa gotują się w bulionie, przygotuj pulpeciki.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko.
- Czosnek obierz, przesiekaj i dodaj do mięsa.
- Wrzuć przyprawy: suszony majeranek, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
- Dołóż bułkę namoczoną w mleku.
- Wyrób masę, na koniec dosypując odrobinę bułki tartej, żeby masa lepiej się trzymała.
- Z masy turlaj malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Pulpeciki wrzucaj od razu do gotującej się zupy.
- Po 10 minutach gotowania, kiedy ziemniaki będą już całkiem miękkie, dodaj do garnka słodką śmietankę, kwas spod ogórków i starte ogórki kiszone.
- Koperek drobno posiekaj.
- Dodaj do zupy ogórkowej posiekany czosnek i koperek.
Zupę ogórkową z pulpecikami serwuj na gorąco z dużą ilością świeżego koperku. Dla mniej głodnych wystarczy 1-2 pulpety, a prawdziwym głodomorom koniecznie nałóż więcej. Smacznego!
















