Ciasto na pierogi powinno być mięciutkie, ale jednocześnie dość elastyczne i plastyczne, by można było nadziewać je różnorodnym farszem. Istnieją różne drogi do uzyskania takiego efektu. Duża część osób robiących pierogi kieruje się tutaj przepisem zakładającym użycie samej mąki i wrzącej wody.
Inni dolewają do ciasta odrobinę oleju po to, by „ubezpieczyć się” przed rozerwaniem ciasta w czasie gotowania. Jeszcze inni dodają do środka jajko. Robi tak między innymi Ewa Wachowicz.
Po co dodawać jajko do ciasta na pierogi?
Patent zakładający dodawanie jajka do ciasta na pierogi nie jest do końca polskim wymysłem. Wszystko wskazuje na to, że przybył do nas już jakiś czas temu ze słonecznej Italii. To właśnie Włosi dodają do swojego pierogowego ciasta na ravioli jajko lub żółtko.
Przyczyna tego jest prosta. Taki dodatek sprawia, że ciasto staje się łatwiejsze do rozwałkowania na stolnicy, a także do formowania już w rękach i rozciągania placuszka przy nadziewaniu farszu. Jajko niejako więc wzmacnia strukturę ciasta na pierogi.
Jednak nie sposób nie zauważyć, że taki dodatek może lekko utwardzić ciasto. Co z tym fantem począć? Warto pokusić się o pójście o jeden krok dalej niż Ewa Wachowicz i wykorzystać nie tyle całe jajko, co samo żółtko.
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto na pierogi
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml gorącej wody (1 szklanka)
Getty Images, golubovy
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę przez sitko od razu na stolnicę.
- Uformuj z mąki kopczyk i wbij do środka jajko. Wlewaj także stopniowo gorącą wodę, mieszając ją z mąką za pomocą łyzki – nie rób tego rękoma, zwłaszcza w początkowej fazie wyrabiania, gdyż grozi to poparzeniem!
- Wyrób dokładnie elastyczne ciasto i przykryj je miską lub szmatką i odstaw na ok. pół godziny.
- Rozwałkowuj ciasto do grubości poniżej 0,5 cm i wykrajaj z niego placuszki.
- Nadziewaj placuszki z ciasta pierogowego dowolnym farszem.
- Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Czas gotowania może różnić się w zależności od rodzaju wykorzystywanego farszu.
Smacznego!
Źródło: Mąka ze smokiem/YouTube

















