Nie masz pomysłu na letni obiad? Zupa koperkowa zawsze się sprawdzi i posmakuje każdemu. Jest lekka, a jednocześnie całkiem sycąca i pełna wartościowych dodatków. Aby jednak nie była mdła i nijaka, trzeba ją odpowiednio doprawić, a szczególnie ważny jest 1 składnik. Wiele osób o nim zapomina, a to właśnie on odmienia cały przepis. Zobacz, jak robi to Ewa Wachowicz i trzymaj się jej przepisu, a efekt z pewnością cię zachwyci.
Jak zrobić zupę koperkową, aby smakowała i pachniała genialne?
Klasyczny przepis na zupę koperkową to nic innego jak podstawowe warzywa, zioła, bulion i trochę śmietany do zabielenia. Niektórzy dodają do tego ryż, inni ziemniaki, a nie brakuje też takich, którzy koperkową jedzą z dodatkiem kluseczek. Ewa Wachowicz ma jednak znacznie lepszy dodatek i dorzuca do zupy sycącą, pełną smaku wkładkę. To jednak jeszcze nie wystarczy i kluczowy jest 1 składnik, o którym często się zapomina. Chodzi o to, by dodać do zupy 1 łyżkę soku z cytryny, która lekko zakwasza całość i genialnie podkręca smak oraz zapach koperku. Tak przygotowana zupa koperkowa wychodzi wprost genialna i nikt nie może się jej oprzeć.
Zupa koperkowa - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki suchego ryżu
- 1 duży pęczek koperku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
na klopsiki:
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebulka szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej mięty
Sposób przygotowania:
- Cebulę i marchewkę obierz. Cebulkę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce.
- W garnku rozgrzej masło i najpierw podsmaż samą cebulkę, a potem dorzuć marchewkę.
- Po kilku minutach zalej warzywa rosołem i wsyp suchy ryż oraz dodaj twarde łodyżki z kopru. Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj klopsiki. Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle, a potem wymieszaj w mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką namoczoną w mleku oraz posiekaną świeżą miętą.
- Całość wymieszaj i uformuj w dłoniach klopsiki. Rozłóż mięsne kuleczki na blaszce z papierem do pieczenia i piecz je w 180 stopniach przez 40 minut.
- Po 30 minutach wyjmij z zupy twarde łodyżki kopru i zabiel całość śmietanką oraz zakwaś sokiem z cytryny. Na koniec dorzuć drobno posiekany koperek i serwuj zupę z upieczonymi klopsikami.
Źródło: ewawachowicz.pl

















