Ile bym nie ulepiła tych pierogów, tyle zjemy w święta. Dlatego zamiast robić je na świeżo tuż przed Wigilią, wolę przygotować kilka tuzinów miesiąc przed świętami i zamrozić. Przed wieczerzą wyciągam pierogi z zamrażarki i gotuję w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, jeszcze przez dwie minutki trzymam je w ukropie, po czym łyżką cedzakową wyjmuję do zimnej wody i natychmiast przelewam przez sitko. Ten zabieg sprawia, że się nie sklejają i bardzo elegancko wyglądają na odświętnym półmisku. Jeśli marzą ci się wyśmienite domowe pierogi na święta, polecam ci przepis Ewy Wachowicz - nie tylko ciasto w nim się liczy, przepyszny jest również sam farsz. 

Jak zrobić farsz do pierogów wigilijnych metodą „pół na pół”?

Przez wiele lat pierogi z kapustą i grzybami robiłam jak moja babcia Zosia: z 3-składnikowego ciasta (tylko mąka pszenna, gorąca woda i sól) oraz tradycyjnego farszu, który składa się z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, cebuli oraz przypraw. Mimo że nigdy nie pomijałam etapu przepłukiwania kapusty zimną wodą oraz odciskania jej z nadmiaru kwasu, farsz czasem wychodził dość kwaśny - pasowało to wszystkim dorosłym, ale dzieciaki się krzywiły i nie chciały jeść. A wiadomo, każdej z 12 potraw trzeba spróbować. Szukałam więc takiego przepisu, który posmakuje także dzieciom. W sukurs przyszła Ewa Wachowicz ze swoją metodą „pół na pół”. Dzięki temu, że w nadzieniu znajdują się 2 rodzaje kapusty - kiszona oraz biała - jest on naturalnie mniej kwaśny i nieco słodszy (i to bez dodatku cukru czy miodu). Kulinarna gwiazda połączyła obie kapusty w proporcji 1:1, czyli właśnie pół na pół.

Tak przygotowany farsz wigilijny nadal smakuje tradycyjnie i ma dodatkowy walor - uwielbiają go także nasi kochani najmłodsi. W zeszłym roku powiesiłam sobie karteczkę z tą zasadą na lodówce, obok zdjęć bratanków z kuzynem w stroju Mikołaja. W te święta tylko zerknę i nie będę już musiała szukać całego przepisu. 

Przepis farsz do pierogów wigilijnych Ewy Wachowicz 

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej 1 szklanką letniej wody i odstaw na całą noc, żeby porządnie się namoczyły. 
  2. Następnego dnia ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
  3. Ugotowane grzyby przestudź, a potem drobno posiekaj. 
  4. Białą kapustę poszatkuj, a następnie również drobno posiekaj. 
  5. Posiekaną słodką kapustę przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez ok. 15 minut.
  6. Po tym czasie białą kapustę odcedź i lekko odciśnij. 
  7. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i bardzo drobno posiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją wcześniej przepłukać z zimnej wodzie). 
  8. W garnku podsmaż na maśle drobno pokrojoną cebulę. Gdy stanie się złocista, dodaj obie kapusty oraz grzyby i zalej wodą z gotowania grzybów (najlepiej dolewać ją przez gazę, by do farszu nie dostał się piasek).
  9. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez ok. 25 minut, odparowując cały płyn.
  10. Nadzienie zostaw do wystudzenia.

Farsz wychodzi przepyszny i delikatniejszy w smaku niż nadzienie z samej kapusty kiszonej. Pierogi wigilijne z nadzieniem „pół na pół” są wyborne zarówno z wody, jak i odsmażane. 

Fot. Adobe Stock, Paweł Kacperek

Jeśli chcesz skorzystać również z przepisu Ewy Wachowicz na ciasto pierogowe - zapraszam po sprawdzoną recepturę (wystarczy, że klikniesz w zdjęcie poniżej, a przeniesiesz się do artykułu na temat ulubionego ciasta na pierogi pani Ewy).