Kapusta wigilijna z grochem jest taka, jakie dawniej były Wigilie. Prosta, postna, tania, ale za to konkretna w smaku i jedyna w swoim rodzaju. Dziś tego typu dania ustępują już miejsca wykwintnym rybom, pierogom i uszkom na dziesiątki sposobów, ale przecież to właśnie to właśnie skromne, ale oryginalne dania z założenia miały królować na wieczerzy w przeddzień Narodzenia Pańskiego.
Tomek Strzelczyk gotuje kapustę wigilijną z grochem wraz z babcią
Dlatego też mimo upływu lat i rozwoju kuchni warto wracać do tradycji naszych babć i prababć chociażby w ten jeden dzień w roku. Nie inaczej swego czasu zrobił Tomek Strzelczyk. Znany i lubiany kucharz sięgnął nie tyle do starego kajetu swojej babci Marysi, co wprost przeprowadził z nią wywiad przed kamerą.
Rezultat był doskonały. Babcia Marysia przypilnowała tego, by wigilijna kapusta Strzelczyka wyszła właśnie tak, jak robiło się to dawniej. Nie ma tu żadnej ekstrawagancji, nie ma popisywania się drogimi czy wymyślnymi dodatkami. Jest to, co w takiej potrawie być powinno i basta. Same suszone grzyby zawierają w sobie tak dużo głębi smaku, że wystarczą, by nadać całej potrawie odpowiedni aromat i smak. Tak gotowała nie tylko 90-letnia babcia żony znanego kucharza, ale także nawet jej własna babcia. I to się nazywa sztafeta pokoleń!
Przepis na wigilijną kapustę z grochem z przepisu Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 300 g grochu
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Kapusty nie płucz, tylko od razu wrzuć do garnka. Wlej odrobinę wody i gotuj ją do miękkości.
- Do drugiego garnka dodaj groch moczony uprzednio przez całą noc. Również gotuj go do miękkości.
- W trzecim garnku powinny znaleźć się grzyby suszone. Je również gotuj do miękkości. Całość powinna zająć ok. godzinę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na oleju na patelni.
- Jeśli z kapusty wyparowała większość wody, nie odlewaj niczego więcej.
- Ugotowane grzyby posiekaj drobniej. Wodę z gotowania grzybów wlej do kapusty razem z pokrojonymi grzybami oraz ugotowanym grochem.
- Dodaj także cebulę podsmażoną, dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Kapusta sama w sobie jest jednak dość słona, stąd należy uważać na dodawaną sól Wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie i przesmaż wszystko razem przez chwilę.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

















