Nadmiar fasolki szparagowej mrożę lub przerabiam na sałatkę do słoików. Jej przygotowanie jest proste i zawsze wychodzi. Pasteryzowana bez problemu postoi nawet rok, choć zazwyczaj znika jako pierwsza ze spiżarni. Ile bym jej nie zrobiła, zawsze za mało.
Dlaczego jest taka dobra? Ma idealnie słodko-kwaśny smak. Nie dominuje w niej posmak octu, za którym nie przepadam, a aromatyczne przyprawy podkreślają delikatną fasolkę.
Słodko-kwaśna fasolka szparagowa do słoików na zimę
Smak fasolki szparagowej w pomidorach zależy od użytych przypraw oraz odpowiednio ugotowanej szparagówki. Na nic przyda ci się pyszny sos, jeśli fasolka będzie rozgotowana i za miękka. Dlatego pilnuj jej podczas gotowania. Sprawdzaj, co kilka minut, czy nie jest wystarczająco miękka. Powinna być jędrna i chrupiąca, w żadnym wypadku nie może rozpadać się na kawałki.
Połącz ją z sosem na bazie cebuli, marchewki oraz przecieru pomidorowego i przypraw. Pomidory świetnie łączą się z delikatną fasolką. nadając jej wyrazisty smak i aromat. Taka fasolka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w zimowe dni, jak i samodzielne danie po podgrzaniu.
Przepis na fasolkę szparagową w pomidorach do słoików
Składniki:
- 3 kg żółtej fasolki
- 600 g cebuli
- 600 g marchewki
- 12 łyżek ketchupu
- 300 g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki oleju
- 8 łyżek octu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli do przetworów
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Fasolkę szparagową umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj ją na parze lub w garnku z wodą. Powinna być al dente (nie może być rozgotowana).
- Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Obrane cebule pokrój w piórka.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Smaż na nim marchew i cebule, aż zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
- Do garnka dodaj przyprawy: koncentrat, ketchup, ziele angielskie, liście laurowe, ocet, cukier, sól i pieprz.
- Całość duś przez 15 minut, aż warzywa zmiękną, a składniki sosu połączą się. Dodaj do garnka ugotowaną fasolkę szparagową i całość zagotuj.
- Słoiki wyparz i nakładaj do nich fasolkę w sosie, zostawiając wolny centymetr przestrzeni w każdym słoiku.
- Zakręć je szczelnie i pasteryzuj w garnku z wodą. Najpierw duży garnek wyłóż ściereczką, wstaw do niego słoiki, tak, aby się nie dotykały i zalej wodą do 2/3 wysokości.
- Gotuj je na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Gorące wyjmij na blat i odwróć do góry dnem. Pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie przenieś je do spiżarni lub szafki.
















