Keczup pomidorowy to klasyk do wszelkiego rodzaju mięs, ale mało kto wie, że z owoców można zrobić coś 100 razy lepszego. Gęsty i aromatyczny sos śliwkowy powstaje w zaledwie w pół godziny, a smakuje tak dobrze, że pasuje nie tylko do kiełbasy z grilla czy pieczonego kurczaka, ale też do najzwyklejszych parówek na szybkie śniadanie, albo do żółtego sera na kanapce. U mnie w domu znika błyskawicznie i nikt już nie sięga po gotowy keczup ze sklepu.
Domowy sos śliwkowy - najlepszy zamiennik keczupu
Zwykle podajesz parówki, kiełbasę i różnego rodzaju mięsa z grilla czy piekarnika w towarzystwie keczupu lub innych gotowych sosów ze sklepu? Ten domowy śliwkowy rarytas jest gęsty, aromatyczny, lekko pikantny i idealnie pasuje do wszystkich dań. Możesz go zrobić od razu w większej ilości, zapasteryzować, aby potem mieć gotowy przysmak pod ręką, gdy tylko najdzie cię ochota na coś wyjątkowego do mięsa.
Sam przepis jest banalnie prosty i wymaga tylko paru składników, takich jak cukier, sól, ocet i czosnek. Jeśli jednak chcesz, żeby sos był bardziej wytrawny, dodaj ekstra łyżkę sosu sojowego albo trochę startego świeżego imbiru, a wtedy całość zyska orientalny charakter i świetnie podbije smak pieczonych mięs.
Do czego pasuje taki sos?
Sos śliwkowy to genialny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie sprawdzi się:
- do kiełbasy z patelni albo grilla
- do parówek na gorąco, zamiast keczupu
- do pieczonego kurczaka
- do burgerów, kebabów i zapiekanek, zamiast klasycznego sosu BBQ
Ale równie dobrze będzie smakować z serami, czy na kanapce.
Prosty przepis na sos śliwkowy do mięs
Składniki:
- 700 g śliwek
- ćwierć szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 ml octu winnego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki mielonej papryki ostrej
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki i usuń pestki. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka z grubym dnem.
- Do garnka z owocami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, ocet i sól, a potem wymieszaj całość i zacznij gotować.
- Gotuj śliwki na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut i mieszaj co jakiś czas, żeby cukier dokładnie się rozpuścił, a wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Po tym czasie zmiksuj śliwki z dodatkami na gładko i przelej jeszcze gorący sos do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć wieczka i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone słoiki pasteryzuj w garnku lub piekarniku przez około 15 minut.


















