Przyznaję się - powidła śliwkowe to chyba moje ulubione przetwory. Dżemy czy konfitury nie mają do nich startu, bo tylko aromat śliwek jest dla mnie gwarancją pełni smaku zamkniętego w słoiczku. Mimo wielkiej miłości do tradycyjnych powideł, zawsze staram się urozmaicić klasyczny przepis. Ostatnio śliwki połączyłam z dynią, co okazało się totalnym strzałem w dziesiątkę. Przetwory smakują teraz jeszcze bardziej jesiennie, a pomysł podpatrzyły już nawet moje koleżanki z pracy. Sprawa jest bardzo prosta - wystarczą raptem 3 składniki, żeby wyczarować najpyszniejsze przetwory.
Przepis na powidła śliwkowe z dynią
Składniki:
- 4 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- 2 kg miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
- 2 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, usuń z nich pestki.
- Przygotuj miąższ dyni - skórkę usuń, ale pestek nie wyrzucaj. Warto zostawić je do wysuszenia.
- Miąższ dyni pokrój na małe kawałki.
- Przełóż dynię i śliwki do dużego garnka z grubym dnem. Podlej owoce odrobiną wody, aby nie przywierały do dna. Dodaj cukier.
- Smaż powidła, aż będą gęste. Najczęściej kluczem do sukcesu jest smażenie po kilka godzin przez parę dni. To wydobędzie pełnię smaku z powideł.
Jak zapasteryzować gotowe powidła z dynią?
Gdy po kilku dniach masz gotowe powidła śliwkowe z dynią, musisz jeszcze je zapasteryzować przed włożeniem do spiżarni. Istnieją 2 opcje - możesz je zapasteryzować w piekarniku albo w garnku z gorącą wodą. Dobrze zakręcone słoiki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni C (nie ustawiaj wyższej temperatury). Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu powinna być wklęśnięta - nie może się odkształcać pod wpływem nacisku. Uważaj, gdy będziesz to sprawdzać - bardzo łatwo się poparzyć.
Jeśli wolisz pasteryzować powidła w garnku z wrzątkiem, wybierz szeroki garnek. Na dnie umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ustaw tak, żeby nie stykały się ze sobą. Napełnij garnek wodą mniej więcej do 3/5 wysokości słoiczków. Na średnim ogniu doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pasteryzuj przetwory przez 20 minut.
Do czego pasują takie powidła?
A jak zimą wykorzystać powidła ze śliwek i dyni? Ten przysmak świetnie pasuje do naleśników, gofrów, racuchów, placków i wszelkich pancakesów. Ja uwielbiam podjadać takie powidła z kromką świeżego chleba. Ich wykwintny smak dobrze też skomponuje się z wędliną - jeśli masz gości, potraktuj te powidła jako zamiennik żurawiny do mięs i serów.

















