Przyznaję się - powidła śliwkowe to chyba moje ulubione przetwory. Dżemy czy konfitury nie mają do nich startu, bo tylko aromat śliwek jest dla mnie gwarancją pełni smaku zamkniętego w słoiczku. Mimo wielkiej miłości do tradycyjnych powideł, zawsze staram się urozmaicić klasyczny przepis. Ostatnio śliwki połączyłam z dynią, co okazało się totalnym strzałem w dziesiątkę. Przetwory smakują teraz jeszcze bardziej jesiennie, a pomysł podpatrzyły już nawet moje koleżanki z pracy. Sprawa jest bardzo prosta - wystarczą raptem 3 składniki, żeby wyczarować najpyszniejsze przetwory.

Przepis na powidła śliwkowe z dynią

Składniki:

  • 4 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 2 kg miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, usuń z nich pestki.
  2. Przygotuj miąższ dyni - skórkę usuń, ale pestek nie wyrzucaj. Warto zostawić je do wysuszenia.
  3. Miąższ dyni pokrój na małe kawałki.
  4. Przełóż dynię i śliwki do dużego garnka z grubym dnem. Podlej owoce odrobiną wody, aby nie przywierały do dna. Dodaj cukier.
  5. Smaż powidła, aż będą gęste. Najczęściej kluczem do sukcesu jest smażenie po kilka godzin przez parę dni. To wydobędzie pełnię smaku z powideł.

Jak zapasteryzować gotowe powidła z dynią?

Gdy po kilku dniach masz gotowe powidła śliwkowe z dynią, musisz jeszcze je zapasteryzować przed włożeniem do spiżarni. Istnieją 2 opcje - możesz je zapasteryzować w piekarniku albo w garnku z gorącą wodą. Dobrze zakręcone słoiki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni C (nie ustawiaj wyższej temperatury). Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu powinna być wklęśnięta - nie może się odkształcać pod wpływem nacisku. Uważaj, gdy będziesz to sprawdzać - bardzo łatwo się poparzyć.

Jeśli wolisz pasteryzować powidła w garnku z wrzątkiem, wybierz szeroki garnek. Na dnie umieść ściereczkę bawełnianą. Słoiki ustaw tak, żeby nie stykały się ze sobą. Napełnij garnek wodą mniej więcej do 3/5 wysokości słoiczków. Na średnim ogniu doprowadź wodę do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pasteryzuj przetwory przez 20 minut. 

Do czego pasują takie powidła?

A jak zimą wykorzystać powidła ze śliwek i dyni? Ten przysmak świetnie pasuje do naleśników, gofrów, racuchów, placków i wszelkich pancakesów. Ja uwielbiam podjadać takie powidła z kromką świeżego chleba. Ich wykwintny smak dobrze też skomponuje się z wędliną - jeśli masz gości, potraktuj te powidła jako zamiennik żurawiny do mięs i serów.