Młoda cukinia jest tak pyszna i jest jej co roku tak dużo, że nie sposób przejeść ją na bieżąco. Trzeba zamknąć jej smak w słoikach. Regularnie otrzymujemy w domu „dostawę” z działki od mojej przyjaciółki. Ja odwdzięczam się jej ogórkami. Robię z jej zbiorów cukinię na zimę, ale nieco inaczej niż robi to większość z nas. To uniwersalny dodatek nie tylko do obiadu.
Cukinia na zimę do słoików - nie tylko do obiadu
Zimą lubię wyjąć taką sałatkę ze słoika i położyć obok jeszcze gorących kotletów, np. pieczarkowych lub ziemniaczanych. Mężowi podaję ją do klasycznych mielonych. Zdarza mi się też wykorzystywać ją jako dodatek do sosu na obiad. Wystarczy odsączyć ją z zalewy, podlać sosem pomidorowym lub paprykowym, doprawić i podgotować jako sos, np. do klopsików, kaszy czy makaronu.
Kładę ją też na kanapki prosto ze słoika, np. z pasztetem, wędliną lub miksuję z twarożkiem lub serkiem śmietankowym i oliwkami na szybką, niebanalną pastę do chleba. Cukinia w oleju robi u mnie w domu robotę na wiele sposobów. Podaję przepis na niewielką partię, ale jeśli lubisz to warzywo, śmiało możesz podwoić ilość składników i słoików.
Przepis na cukinię do słoików
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 marchewka
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 250-300 ml oleju
- ok. 200 ml octu winnego lub spirytusowego (5–6%)
- ok. 200 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1-2 gałązki świeżego tymianku lub oregano (może być po 1 łyżeczce suszonych ziół)
Dodatkowo (można pominąć): 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Wyparz słoiki i wieczka. Umyj i osusz cukinię. Pokrój w kostkę lub cienkie plasterki (ok. 2–3 mm). Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pokrój czosnek na mniejsze kawałki.
- Przełóż warzywa do miski, posyp niewielką ilością soli, wymieszaj szybko i odłóż na godzinę. W tym czasie warzywa puszczą sok.
- Odciśnij je mocno i osusz przez czystą bawełnianą ściereczkę lub za pomocą ręcznika papierowego.
- Przygotuj marynatę na gorąco: przelej do garnka wodę, ocet, dodaj też przyprawy: sól, gorczycę, ziarna pieprzu i zioła. Zagotuj.
- Do zagotowanej marynaty wrzucaj partiami odciśnięte warzywa, zblanszuj przez 2-3 minuty - powinny lekko zmięknąć i przejść smakiem marynaty. Wyłów łyżką cedzakową i wystudź.
- Wkładaj do wyparzonych słoików cukinię z marchewką, przekładając kawałkami czosnku. Warzywa mocno dociskaj - za pomocą czystej drewnianej łyżki lub pięścią. Zalej warzywa olejem, by przykrył w całości warzywa. Stuknij lekko każdym słoikiem o blat, by pozbyć się zbędnego powietrza ze środka.
- Zakręć mocno i pasteryzuj ok. 10 minut: przełóż zakręcone słoiki do garnka, zalej do 3/4 wysokości słoików zimną wodą i gotuj ok. 10 minut od zagotowania wody.
Cukinię na zimę przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz też zrezygnować z pasteryzacji i zjeść cukinię w oleju w ciągu 1-2 tygodni.
















