Pamiętam, że pierwsze jemista jadłam na Krecie. Nie wiedziałam wtedy, że faszerowane pomidory w Grecji to klasyk kuchni domowej, coś jak nasza papryka z ryżem, tylko w wersji z większą ilością ziół, przypraw i aromatów. I co ciekawe, nie zawsze robi się je z mięsem. Warzywa są główną gwiazdą.
A farsz? Wydaje się prosty, ale doprawienie go tak, żeby był naprawdę dobry, wymaga odrobiny wprawy. Albo sprawdzonego przepisu - takiego jak ten. Gdy tylko skończysz jeść, zatęsknisz za powtórką. Jeśli chcesz poznać więcej takich pysznych inspiracji obiadowych i nie tylko, zajrzyj na kanał messengerowy Mojego Gotowania. Tam codziennie częstujemy dwoma pysznymi daniami i dzielimy się trikami kuchennymi - w tym od naszych użytkowników na Facebooku.
Czym się wyróżniają pieczone warzywa po grecku?
Jemista (znane też jako gemista) to greckie danie, które oznacza po prostu „faszerowane”. W zależności od regionu do pieczenia trafiają pomidory, papryki, bakłażany, cukinie, a czasem nawet ziemniaki. W środku ląduje najczęściej mieszanka ryżu, ziół i sezonowych dodatków. Czasem dodaje się też mięso, ale klasyka, szczególnie na południu Grecji, to wersja bezmięsna.
Getty/iStock dinosmichail
Tym, co je wyróżnia, są dodatki do farszu. Grecy nie boją się połączyć z pomidorami i ryżem rodzynek, mięty i cynamonu. Zaufaj im i m, sama zrobiłam tak samo. W ten sposób podczas pieczenia powstał pyszny sosik. I najważniejsze: nie zalewaj wszystkiego zbyt dużą ilością płynu. Pomidory mają się piec, a nie dusić czy gotować w piekarniku. Nie mogą więc nadmiernie rozmięknąć.
Do zrobienia faszerowanych pomidorów wybierz twardsze i lekko niedojrzałe sztuki. Nie mogą być zbyt miękkie, bo podczas pieczenia się rozpadną. Najlepsze będą malinowe albo bawole serca. Mają dużo miąższu i dobrze trzymają formę.
Przepis na faszerowane pomidory po grecku
Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 100 g suchego ryżu lub greckiego makaronu orzo
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 1 garść rodzynek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 listków świeżej mięty
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta cynamonu
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
- Odetnij górne części pomidorów z ogonkami i odłóż je na bok.
- Łyżeczką ostrożnie wydrąż środki pomidorów, sok i nasiona przelej do miseczki.
- Ugotuj ryż lub orzo na półtwardo, nie do końca, bo dojdzie w piekarniku.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rodzynki zalej wrzątkiem i zostaw na kilka minut.
- Zetrzyj cukinię na tarce i odciśnij z niej sok.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i duś razem przez 10 minut.
- Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany ryż, odsączone rodzynki, posiekaną pietruszkę i miętę, koncentrat pomidorowy i cynamon. Dopraw solą.
- Wstaw wydrążone pomidory do naczynia żaroodpornego. Napełnij je farszem i przykryj wcześniej odciętymi „czapeczkami”.
- Do miseczki z sokiem z pomidorów dodaj oliwę, oregano i szczyptę soli. Zmiksuj.
- Zalej pomidory przygotowanym sosem. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz 60 minut w 200 st. C. Na 20 minut przed końcem zdejmij przykrycie, żeby się lekko przypiekły.
Podawaj na ciepło, z pokruszoną fetą i/lub oliwą. Będą smaczne również na zimno, kolejnego dnia.
Co można zmienić w tym przepisie?
Możesz dodać do farszu mięso mielone: wołowe lub drobiowe. Podsmaż je razem z cebulą przed dodaniem do ryżu. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, pomiń je albo zamień na drobno pokrojone morele suszone.
Miętę możesz zastąpić bazylią, ale zmieni to trochę charakter dania, nie będzie już typowo greckie. Oregano może być świeże. Wtedy dodaj go nieco więcej. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dorzuć szczyptę chili. Koncentrat pomidorowy możesz też podmienić na gęsty przecier. Ważne, żeby miał intensywny smak.
















