Pałki z kurczaka to jeden z klasycznych pomysłów na szybki, prosty i niedrogi obiad. Wystarczy natrzeć je przyprawami i wrzucić do piekarnika, a cała reszta robi się już sama. Ale gdy doda się do tego marynatę w stylu greckim, to powstanie już prawdziwe niebo na talerzu. Cały jej sekret tkwi w prostych, ale bardzo aromatycznych składnikach, które z pewnością masz już w domu. Zobacz, o czym mowa i koniecznie spróbuj nóżek z kurczaka w takim wydaniu, a staną się stałym punktem w domowym menu.
Jak upiec pałki z kurczaka, aby zachwycały smakiem?
W sieci i książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przeróżnych przepisów na pieczone pałki z kurczaka, ale ten jest absolutnie wyjątkowy. Grecka marynata składa się tylko z paru produktów, ale kluczem do sukcesu są tutaj 4 smaki - czosnek, miód, ostra musztarda i cytryna.
Połączenie kwaśnej, słodkiej i ostrej nuty oraz aromatycznego czosnku to strzał w dziesiątkę, który trafia we wszystkie gusta i zawsze zachwyca od pierwszego kęsa. Do tego potrzeba już tylko dobrej oliwy z oliwek i trochę przypraw, a całość wystarczy zblendować na gładko, obtoczyć mięso gotową mieszanką i odstawić w woreczku do lodówki na około 3 godziny.
Taka marynata nie tylko doda kurczakowi aromatu i wyrazistości, ale także wspaniale zmiękczy mięso i sprawi, że po upieczeniu rozpłynie się ono w ustach. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj pałek z kurczaka po grecku.
Pałki z kurczaka po grecku - przepis
Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- ćwierć szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- po szczypcie suszonego oregano i rozmarynu
- kilka plasterków cytryny
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, musztardą, miodem. Na koniec dodaj sól, pieprz, rozmaryn oraz oregano i jeszcze raz wymieszaj całość.
- Pałki z kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego woreczka strunowego.
- Zalej pałki z kurczaka marynatą, zamknij woreczek i dokładnie obtocz mięso, aby było pokryte przyprawami z każdej strony.
- Odstaw marynowane pałki z kurczaka w worku na 3 godziny do lodówki, aby dobrze przeszły wszystkimi smakami.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Wyjmij pałki z woreczka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu każdej nóżki z kurczaka ułóż małe kawałki plasterków cytryny.
- Marynowane pałki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut, a następnie podkręć temperaturę do 220 stopni i dopiekaj mięso jeszcze przez 10-15 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.
Tak przygotowane pałki z kurczaka podawaj z pieczonymi, smażonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz lekką sałatką, najlepiej grecką. Obiad z pewnością będzie smakował każdemu, a zawartość talerzy zniknie w mig. Lepiej więc od razu przyszykować większą porcję, aby wszyscy mieli szansę na dokładkę.

















