Fit zapiekanka ziemniaczana jest równie pyszna, jak te bardziej kaloryczne wersje. To danie zawiera mięso, dla jednych to dobrze, dla innych niekonicznie. Ale przepis jest na tyle uniwersalny, że wystarczy je pominąć lub wybrać wegański odpowiednik. Składnik białkowy możesz też wprowadzić, dokładając fasolę lub ciecierzycę. Na samą myśl ślinka cieknie.

Czy ziemniaki tuczą?

To jeden z mitów żywieniowych, który nadal funkcjonuje. Jest wręcz przeciwnie, są niskokaloryczne i w 100 g zawierają jedynie 79 kalorii. Istotny jest tu sposób, jaki są podawane. O wiele więcej kalorii mają sosy, którymi się je często polewa lub forma przygotowania, jak smażone frytki. Tu nie ilość kalorii jest tu problemem, a wysoki indeks glikemiczny. Co oznacza, że ich spożycie powoduje wyrzut glukozy, a potem dość gwałtowny spadek. Z tego powodu uczucie głodu i pogorszenie samopoczucia może nastąpić nieoczekiwanie. Na pewną sycą na długi, dzięki zawartości skrobi.

Składniki na fit zapiekankę ziemniaczaną

Zanim zaczniesz robić tę zapiekankę, przeczytaj listę składników. Jest na niej sporo warzyw, choć raczej tych popularniejszych. Jest spora szansa, że już je masz w lodówce, a w razie potrzeby kupisz je w każdym warzywniaku.

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 200 g szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 200 jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia, najlepiej kokosowy, ale inny też może być

Jak zrobić fit zapiekankę ziemniaczaną?

  1. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, a pieczarki w plasterki (nie trzeba ich obierać ze skórki, jeśli są świeże).
  2. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią wcześniej przygotowane warzywa i mięso mielone. Smaż, aż wszystko zmięknie i odparuje.
  3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale uważaj, żeby ich nie rozgotować, bo będą się jeszcze piekły. Odcedź je i odstaw do przestygnięcia. Potem pokrój je w plasterki.
  4. Do miski przełóż jogurt naturalny, dopraw go solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż ziemniaki, na nich połowę warzyw z mięsem i szpinak. Resztę składników nałóż w takiej samej kolejności. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej z warzywami przesmaruj jogurtem i posyp serem żółtym.
  6. Fit zapiekanka ziemniaczana powinna trafić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut. W tym czasie powinna się ładnie zrumienić.