Taka otwarta tarta z borówkami lub innym dowolnym nadzieniem w kuchni francuskiej nazywa się galette. Nazwa pochodzi od normańskiego określenia „gale”, oznaczającego płaskie ciasto. Wg znawców gastronomii historia galette ma źródła już w neolicie. Pomysł na tę płaską tartę powstał podobno na bazie starożytnego przepisu na ciasto z gęstej masy zbożowej pieczonej na gorących kamieniach. Ciasto galette we Francji upamiętnia święto Trzech Króli. W tej wersji ranty przybierają kształt korony. To też znakomity, prosty wypiek bez okazji - jeśli nie masz ochoty na ciasto drożdżowe czy ucierane. Jeśli wolisz, wg tego przepisu możesz też ulepić mniejsze, otwarte drożdżówki wygodne do jedzenia z ręki.
Jak się robi zawijaną tartę po francusku (galette)?
Galette to okrągły, rozciągnięty na blaszce placek z zawiniętymi rantami. Kruche ciasto przypieka się w piekarniku i tworzy chrupiącą z zewnątrz skorupkę, co chroni owoce przed wypływaniem. Ania Starmach, autorka przepisu, dodatkowo obtacza owoce obowiązkowo w cukrze wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Używa ona borówek amerykańskich, które dobrze trzymają formę po upieczeniu i nie puszczają z reguły zbyt wiele soku, ale możesz skorzystać z jagód leśnych lub innych owoców. Niezależnie od ich rodzaju, wcześniej wymieszaj je dokładnie z mąką ziemniaczaną. Wchłonie ona nadmiar wilgoci. Francuską płaską tartę najlepiej robić ze świeżymi owocami. Mogą być różne, byle nie mrożone. Mrożone podczas pieczenia mogą puścić zbyt dużo soku i ciasto może zacząć przeciekać.
Galette możesz zrobić nie tylko na słodko, ale i na wytrawnie. Idealne do niego będą mięsiste pomidory z małą ilością wody - np. bawole serce, gargamel lub rzymskie (z wykrojonymi gniazdami nasiennymi). Słodko-wytrawne połączenie pomidorów z brzoskwiniami, miodem i rozmarynem również będzie pyszne. Koniecznie wypróbuj.
Tarta z borówkami wg przepisu Ani Starmach
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- 400 g borówek amerykańskich (możesz też zamienić na jagody lub inne owoce)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Wyrób szybko kruche ciasto z mąki pszennej, masła, wody i cukru. mąkę pszenną, masło, wodę oraz 50 g cukru. Uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Po godzinie borówki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Rozwałkuj ciasto, na środku rozłóż borówki, zegnij brzegi tak, aby otrzymać okrągły placek z zachodzącymi na siebie rantami.
- Tartę przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz około 40 minut.
Źródło przepisu: AniaStarmach.pl.
















