We wrześniu staram się zapełnić spiżarnię przetworami, żeby zimą do woli korzystać z zapasów. Szykuję nie tylko słoiki wypełnione jabłkami, gruszkami, grzybami, śliwkami i malinami. Staram się sięgać też po bardziej nietypowe dary jesieni. Kilka lat temu przygotowałam pierwszy raz galaretkę z jarzębiny i od tamtej pory robię ją co roku. Okazało się, że to prawdziwy przebój mojej spiżarni - za każdym razem gdy smażę naleśniki, muszę wyciągać kolejny słoiczek dla moich córek. W tym roku postanowiłam naszykować jeszcze większy zapas i wyjdzie mi chyba ze 30 sztuk. Ty nie musisz robić aż tylu słoików - na pierwszy raz możesz wykorzystać proporcję na kilogram owoców i przekonać się, czy galaretka rzeczywiście posmakuje twojej rodzinie.
Ważny krok przed przygotowaniem: przemrożenie owoców
Zanim zrobisz jarzębinową galaretkę, owoce trzeba najpierw przemrozić, aby straciły swoją goryczkę. Czerwone kuleczki dokładnie umyj, poobrywaj z gałązek, potem osusz. Następnie zamroź na co najmniej 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. Dzięki temu z jarzębiny zniknie gorycz. Możesz też skorzystać z innej opcji i zebrać czerwone kuleczki po pierwszych przymrozkach. Wtedy Matka Natura zadziała sama i owoce nie będą wymagały już umieszczania w zamrażarce.
Przepis na jesienną galaretkę z jarzębiny
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1 litr wody
- cukier (ilość wyjaśniona poniżej w krokach przygotowania)
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć zamrożoną jarzębinę (owoców nie musisz wcześniej rozmrażać).
- Gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną i powstanie gładka, jednolita masa. Najlepiej gotować jarzębinę na małym ogniu i bez pokrywki, co jakiś czas mieszając, żeby przetwory nie przywarły do dna garnka.
- Rozgotowane owoce trzeba odsączyć. Najlepiej wykorzystać babciny sposób, np. włożyć je do płóciennego woreczka i umieścić nad rondlem, do którego będzie kapał sok.
- Starannie wyciśnij resztki płynu.
- Powstały płyn wymieszaj z cukrem w proporcji 1:1 i gotuj, aż cały cukier się dokładnie rozpuści.
- Gorącą galaretkę przelewaj od razu do wyparzonych i osuszonych słoiczków, mocno zakręcaj.
- Słoiczki z galaretką jarzębinową możesz dla pewności zapasteryzować przez 15-30 minut (licząc od momentu zagotowania wody).
Do czego pasuje galaretka z jarzębiny?
Chociaż w moim domu jarzębinowa galaretka jest hitem głównie do naleśników, pancakesów, wszelkich placków i gofrów, te przetwory sprawdzą się też w innych przepisach. Możesz je wykorzystywać jako dodatek do ciasta drożdżowego, a w sezonie karnawałowym jako nadzienie do pączków. Tak naprawdę galaretka z jarzębiny może z powodzeniem zastąpić konfiturę z dzikiej róży.
















