Dojrzałe owoce jarzębiny już wiszą na drzewach. Chociaż najlepszy czas na ich zbiór przypada po pierwszych przymrozkach, warto zebrać je już teraz (w zeszłym roku, zanim zdążyłam, ptaki zjadły je wszystkie). Jednak od razu po zebraniu owoców nie robię z nich soku. Aby pozbyć się naturalnej goryczki i kwasu parasorbowego, który jest szkodliwy, zebraną jarzębinę przemrażam w zamrażarce przez co najmniej 48 godzin. To ważny etap, bo surowej jarzębiny nie wolno jeść, gdyż jest trująca. Dopiero obróbka termiczna sprawia, że staje się bezpieczna do spożycia. Z tak przygotowanych owoców możesz zrobić pyszny sok, idealny na zimowe wieczory.

Proporcja na idealny sok z jarzębiny

Sok z jarzębiny przygotowuję w sprawdzonej proporcji 1:2, czyli na jeden kilogram cukru używam dwóch kilogramów owoców. Dzięki temu sok ma idealnie zbalansowany smak, nie jest ani za słodki, ani za cierpki. Chociaż ilość cukru może wydawać się duża, jest on niezbędny, aby zrównoważyć naturalną gorycz owoców jarzębiny i sprawić, że sok będzie pyszny. Do przygotowania soku używam sokownika, ale jeśli nie masz tego urządzenia w domu, nie martw się. Pod przepisem znajdziesz również prosty sposób na zrobienie soku w zwykłym garnku.

Przepis na sok z jarzębiny

Składniki:

  •  2 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę umyj, usuń z niej listki i gałązki. Przełóż ją do pojemnika lub woreczków. Włóż do zamrażarki lub zamrażalnika na co najmniej 48 godzin (może tam leżeć dłużej).

  2. Zamrożone owoce przełóż do sokownika i zasyp je cukrem. Na dno sokownika wlej wodę. Przykryj sokownik pokrywką i podgrzewaj owoce na niewielkim gazie. Po ok. 30 minutach owoce powinny „napęcznieć” i zacznie z nich wypływać sok. Zlej go do wyparzonych i osuszonych butelek lub słoików. Zamknij szczelnie i odstaw na blacie do ostygnięcia (sok z sokownika jest gorący). Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. 

Jak zrobić sok z jarzębiny bez sokownika?

Jeśli nie masz sokownika, to wciąż możesz przygotować pyszny sok na zimę. Przemrożone owoce (jak w przepisie powyżej), przełóż do garnka, zasyp cukrem i zalej litrem wody. Gotuj całość przez 1 godzinę na niewielkim ogniu. Następnie zdejmij go z ognia i potłucz owoce tłuczkiem (ja to zrobiłam tłuczkiem do ziemniaków). Przecedź sok przez sito, aby uzyskać klarowny płyn. Ponownie go zagotuj i przelej do wyparzonych i osuszonych butelek lub słoików. Na koniec możesz go pasteryzować w garnku z wodą przez 15-20 minut.