Pewnie słyszałeś już nie raz o galaretce z pigwy po hiszpańsku, czyli tzw. kostkach pigwowych. Natomiast dziś przychodzę do ciebie z bardziej klasycznym przepisem na pigwową galaretkę. Robię ją w tradycyjny sposób do słoiczków na zimę. Jest genialna do naleśników, gofrów, racuchów i na kanapki, choć ja lubię łyżeczkę dodać do herbaty, by nadać jej jesiennego charakteru. Kiedyś użyłam jej również jako owocowej warstwy do ciasta i powiem ci, że świetnie pasowała do klasycznego biszkoptu i kremowej masy budyniowej. 

Klarowna i słodka galaretka z pigwy w proporcji 1:2

Pamiętaj, że najważniejszą proporcją w tym przepisie jest stosunek soku do cukru, a nie waga samej pigwy. Dlatego po ugotowaniu owoców koniecznie zmierz uzyskany sok (jego ilość zależy od soczystości pigwy) i dopiero na tej podstawie odmierz cukier. Dodaję 1 szklankę cukru na 2 szklanki soku. Choć to dużo, jest to niezbędne, ponieważ nie używam tu żadnych zagęszczaczy. Cukier odpowiada za naturalne żelowanie i konserwację galaretki. Jeśli go zmniejszysz, musisz przygotować się na znacznie dłuższy czas gotowania soku.

Getty/iStock, redstallion

Przepis na galaretkę z pigwy

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy lub pigwowca 
  • 1 szklanka cukru na 500 ml soku
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwowca albo pigwę umyj, pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby były całkowicie zakryte. Dodaj sok z cytryny.
  2. Gotuj całość na małym ogniu, aż owoce zmiękną (może to trwać nawet 45 minut, w zależności od wielkości kawałków). Część owoców możesz się rozpaść podczas gotowania, nie przeszkadza to w uzyskaniu galaretki. 
  3. Miękką pigwę zdejmij z gazu, poczekaj chwilę, aż ostygnie i przelej przez gęsto sito lub durszlak wyłożony gazą (albo tetrową pieluchą). Jeśli chcesz, aby twoja galaretka była klarowna, to koniecznie użyj gazy także do przetarcia owoców przez sito. 
  4. Zmierz ilość uzyskanego soku. To ważne, bo od tego zależy, ile cukru trzeba będzie do niego dodać.
  5. Do garnka przelej sok, wsyp cukier i gotuj całość na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje i będzie miał piękny bursztynowy kolor. W przypadku pigwowca zajmie to ok. 40-50 minut, a pigwy nawet do 3 godzin.
  6. Sprawdź, czy galaretka z pigwy jest gotowa, wlewając łyżeczkę płynu na zimny talerzyk (schłodź go wcześniej w zamrażarce przez kilka minut). Jeśli sok zastyga niemal od razu, to znak, że możesz przelewać ją do suchych i wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.