Pewnie słyszałeś już nie raz o galaretce z pigwy po hiszpańsku, czyli tzw. kostkach pigwowych. Natomiast dziś przychodzę do ciebie z bardziej klasycznym przepisem na pigwową galaretkę. Robię ją w tradycyjny sposób do słoiczków na zimę. Jest genialna do naleśników, gofrów, racuchów i na kanapki, choć ja lubię łyżeczkę dodać do herbaty, by nadać jej jesiennego charakteru. Kiedyś użyłam jej również jako owocowej warstwy do ciasta i powiem ci, że świetnie pasowała do klasycznego biszkoptu i kremowej masy budyniowej.
Klarowna i słodka galaretka z pigwy w proporcji 1:2
Pamiętaj, że najważniejszą proporcją w tym przepisie jest stosunek soku do cukru, a nie waga samej pigwy. Dlatego po ugotowaniu owoców koniecznie zmierz uzyskany sok (jego ilość zależy od soczystości pigwy) i dopiero na tej podstawie odmierz cukier. Dodaję 1 szklankę cukru na 2 szklanki soku. Choć to dużo, jest to niezbędne, ponieważ nie używam tu żadnych zagęszczaczy. Cukier odpowiada za naturalne żelowanie i konserwację galaretki. Jeśli go zmniejszysz, musisz przygotować się na znacznie dłuższy czas gotowania soku.
Getty/iStock, redstallion
Przepis na galaretkę z pigwy
Składniki:
- 1,5 kg pigwy lub pigwowca
- 1 szklanka cukru na 500 ml soku
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwowca albo pigwę umyj, pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby były całkowicie zakryte. Dodaj sok z cytryny.
- Gotuj całość na małym ogniu, aż owoce zmiękną (może to trwać nawet 45 minut, w zależności od wielkości kawałków). Część owoców możesz się rozpaść podczas gotowania, nie przeszkadza to w uzyskaniu galaretki.
- Miękką pigwę zdejmij z gazu, poczekaj chwilę, aż ostygnie i przelej przez gęsto sito lub durszlak wyłożony gazą (albo tetrową pieluchą). Jeśli chcesz, aby twoja galaretka była klarowna, to koniecznie użyj gazy także do przetarcia owoców przez sito.
- Zmierz ilość uzyskanego soku. To ważne, bo od tego zależy, ile cukru trzeba będzie do niego dodać.
- Do garnka przelej sok, wsyp cukier i gotuj całość na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje i będzie miał piękny bursztynowy kolor. W przypadku pigwowca zajmie to ok. 40-50 minut, a pigwy nawet do 3 godzin.
- Sprawdź, czy galaretka z pigwy jest gotowa, wlewając łyżeczkę płynu na zimny talerzyk (schłodź go wcześniej w zamrażarce przez kilka minut). Jeśli sok zastyga niemal od razu, to znak, że możesz przelewać ją do suchych i wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.
















