Ten przepis na konfiturę z pigwy ma ponad 100 lat. Pochodzi ze starej książki kucharskiej z 1913 roku pt. „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, jednak bez problemu można go wykorzystać również dziś, bo nie ma w nim żadnych niespotykanych składników. Jeśli masz pigwę, to dodatki na pewno również masz w kuchni. Przygotowana w ten sposób konfitura z pigwy świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do herbaty, ale również do deserów, naleśników, racuchów, ciast i owsianek. Jest słodko-kwaśna, bardzo aromatyczna, a do tego pięknie pachnie. Jej bursztynowy kolor zachwyca już od pierwszego rzutu oka.
Prosty trik, by pigwa szybciej zmiękła
Pigwa to bardzo twardy owoc, który czasami trzeba gotować przez niemal 90 minut, aby stał się miękki i delikatny. Jednak w tym starym przepisie znalazłam prosty trik na szybsze gotowanie pigwy. Do syropu z cukru i wody należy dodać szczyptę sody oczyszczoną (tyle, ile zmieści się na ostrzu noża). Choć na początku podchodziłam sceptycznie do tego pomysłu, to wizja długiego stania przy garnku podczas gotowania pigwy, skutecznie mnie do niego przekonała. I muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Dzięki sodzie pigwa znacznie szybciej mięknie (moje konfitury były gotowe po 40 minutach, ale pokroiłam owoce dość drobno). Uważaj jednak, by nie dodać zbyt dużo sody, konfitury mogą nabrać wtedy metalicznego posmaku i całość pójdzie do wyrzucenia. Jeśli nie zależy ci na czasie, możesz pominąć dodatek sody. Twoja konfitura powinna być wtedy gotowa po 60-90 minutach.
Getty/iStock, Grazziela Bursuc
Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Składniki:
- 400 g pigwy
- 180 g cukru
- 300 ml wody
- szczypta sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania owoców. Umyj pigwę, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w niewielką kostkę. Polecam wykorzystać tu prosty trik na blanszowanie owocu, który podpatrzyłam na naszym kanale redakcyjnym. Dzięki temu łatwo pokroisz go na kawałki.
- Do garnka wlej wodę i wsyp cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagotuj całość, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj pigwę i gotuj ją, aż będzie miękka (czas gotowania zależy od tego, na jak duże kawałki pokroiłeś pigwę).
- Miękką pigwę przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręć je szczelnie i ustaw w garnku wyłożonym ściereczką. Zalej słoiki wodą do 2/3 wysokości i gotuj je na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
- Słoiczki wystudź na blacie i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















