Pigwa to dość specyficzny owoc. Z jednej strony budzi ciekawość, a jej smak jest powszechnie doceniany. Z drugiej strony te osoby, które mają do niej szeroki dostęp i cieszą się co roku z dobre pigwowego owocowania, jednocześnie nierzadko narzekają także na pigwową… klęskę urodzaju. 

Co zrobić z pigwy?

Jeśli także i tobie pigwa zaowocowała w tym roku jak z rogu obfitości i już nie wiesz co z nią począć, to dobrze trafiłeś. Zwykle z tego owocu robimy dżemy, syropy, a czasem i galaretki. Mało kto jednak próbuje przerabiać ją na mus, podobny do musu jabłkowego. A to duży błąd!

Dlaczego? Tego rodzaju przetwory doskonale nadadzą się do wszelkiego rodzaju ciast, racuchów, placków, placuszków i oczywiście naleśników. Nic w tym dziwnego – mus pigwowy w dużym stopniu przypomina niezwykle popularny mus jabłkowy. 

Również jest gładki i kremowy, ale jednocześnie bardziej zdecydowany i charakterny w smaku. W związku z tym świetnie nadaje się także do podawania z pieczonym mięsem, kotlecikami, pulpetami czy pasztetem – to sposób podania, który w swojej kuchni opatentowali Skandynowowie.

Przepis na mus z pigwy

Składniki:

  • 3 dorodne pigwy (owoce pigwowca)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
  • 1-2 łyżki cukru
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Pigwę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. By ułatwić sobie krojenie dość twardej z natury pigwy, możesz wcześniej ją lekko podgotować.
  2. Tak przygotowaną i pokrojoną pigwę przełóż do garnka i skrop sokiem z połowy cytryny.
  3. Dolej ok. 1/3 szklanki wody i gotuj owoce ok. 20-25 minut do osiągnięcia ich pełnej miękkości.
  4. Dodaj cukier waniliowy i wsyp cukier biały. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru i zblenduj za pomocą blendera typu żyrafa. Mus można także zmiksować za pomocą blendera kielichowego.
  5. Gotowy mus przekładaj do czystych i wyparzonych małych słoiczków. Napełniaj mus zostawiając ok. 1 cm przerwy od nakrętki (te powinny być również czyste, wyparzone i nieuszkodzone).
  6. Słoiczki warto zapasteryzować. W tym celu włóż je do garnka wyłożonego ściereczką i zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiczki i odstaw do pełnego ostygnięcia. Wystudzone słoiczki z musem z pigwy przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.