Na rodzinne spotkania, święta, urodziny czy inne uroczystości często przygotowuję domowe wędliny. Oprócz szynki, karkówki czy polędwicy, często sięgam po boczek, po upieczeniu jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Aby jeszcze bardziej go podkręcić, wystarczy dodać kilka składników, które idealnie się z nim komponują.

Boczek pieczony z czosnkiem

Od lat korzystam z bardzo prostego przepisu na boczek pieczony, w którym poza mięsem używasz tylko kilku podstawowych dodatków. Potrzebny jest czosnek, olej, majeranek, sól oraz opcjonalnie słodka papryka. Czosnku nie żałuję, zużywam dosłownie 2 główki, wciskam go w całe mięso. Po upieczeniu robi się miękki i razem z boczkiem smakuje znakomicie.

Im więcej czosnku dodasz, tym większa szansa, że trafisz na niego w swoim plasterku. Nie kombinuj z innymi przyprawami, żeby nie zagłuszyć naturalnego smaku boczku. Piekę go w rękawie lub zawijam w roladę i mocuję przy pomocy sznurka. Dzięki temu zachowuje aromat, jest soczysty i miękki.

Tak przygotowany boczek możesz jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, podając go na ciepło do obiadu. Możesz też zostawić go do całkowitego wystudzenia. Na zimno, pokrojony w cienkie plastry, świetnie smakuje na kromce świeżego chleba z musztardą lub ogórkiem kiszonym.

Przepis na boczek pieczony

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4–5 łyżek majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • marchewka (jeśli wykorzystujesz zawijany boczek).

Przygotowanie

  1. Obierz czosnek i każdy ząbek przekrój na pół, ale tak, by został "ostry" (będziesz wbijać go w mięso.
  2. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Ostrym nożem zrób nacięcia i wciśnij w nie kawałki czosnku. Staraj się rozmieścić je gęsto na całej powierzchni boczku, tak aby nie wystawały.
  4. Majeranek, sól, paprykę i olej dokładnie wymieszaj, a następnie natrzyj boczek z każdej strony, tworząc aromatyczną pastę.

Wersja z rękawem:

  1. Włóż mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie zwiąż i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wyjmij boczek z lodówki, ułóż go w rękawie na blaszce i piecz około 1,5 godziny.

Wersja owijana:

  1. Na środku mięsa wyłóż obraną marchewkę pokrojoną w słupki.
  2. Zrolluj boczek wokół marchewki i ustabilizuj go przy pomocy sznurków.
  3. Przełóż na naczynie żaroodporne.
  4. Przełóż do lodówki na min. 2 godziny.
  5. Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 1 godzinę 45 minut. Dokładny czas będzie zależał od grubości mięsa. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni na ok. 5 minut i włączyć w piekarniku funkcję grillowania.

Adobe Stock, miroha141

Po upieczeniu możesz podać go na gorąco w grubych plastrach albo zostawić do całkowitego wystudzenia i serwować jako domową wędlinę. W obu wersjach smakuje świetnie, choć na zimno jest wyjątkowo dobry.

Źródło: mojegotowanie.pl, Marta Mrugacz