Nie wiem, czy słyszałaś o tej regionalnej potrawie. Gołąbki po mazursku, choć nazwą kojarzą się z północą Polski, to są znane i lubiane również na Podkarpaciu i Kresach. Pierwszy raz jadłam je na wakacjach w niewielkiej knajpce nad jeziorem. Gdy tylko ich spróbowałam, od razu podpytałam kelnera o przepis, bo z wyglądu nie tak łatwo zgadnąć, co kryje się w tym pysznym farszu. Jego odpowiedź mocno mnie zaskoczyła, ale rzeczywiście, ten składnik pasuje do farszu na gołąbki doskonale.

Mazurskie gołąbki, czyli z kaszą i ziemniakami

Bazą gołąbków po mazursku jest farsz z kaszy i ziemniaków. Używa się do nich zwykle kaszy jęczmiennej lub gryczanej. W tym przepisie wykorzystałam tę drugą, ponieważ moim zdaniem jest bardziej aromatyczna. Dodaje się do niej ziemniaki, ale nie gotowane, a surowe. Trzeba je zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Ziemniaki w upieczonych gołąbkach praktycznie nie są wyczuwalne. Sprawiają, że farsz jest zwarty, miękki i sycący. Całość doprawia się dużą ilością ziół. Obowiązkowo majerankiem i koperkiem, choć do tych gołąbków pasuje również cząber i tymianek. Gołąbki wychodzą lekkie, ale bardzo treściwe.

Przepis na gołąbki po mazursku

Składniki:

  • 1 główka kapusty 
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 bułki kajzerki
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy gryczanej (ugotowanej na sypko)
  • pieprz czarny, sól
  • zioła: cząber, koperek, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kapustę. Wytnij z niej głąb i włóż ją do garnka z lekko osoloną wodą. Gotuj ją, aż liście będą miękkie przez ok. 10-15 minut. Wyjmij ją z wody i oddziel z niej liście (jeśli nie wszystkie łatwo się oddzielą, sparz ją ponownie). Z liści odetnij grube części nerwów i odłóż je do przestudzenia na czas przygotowywania farszu.
  2. Następnie przygotuj farsz do gołąbków. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Odciśnij je w dłoniach lub na lnianej ściereczce z nadmiaru płynu. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Podsmaż ją na oleju, aż się zeszkli. Bułki kajzerki przełóż do miski i zalej mlekiem. Zostaw na parę minut, by nasiąknęły, a następnie odciśnij je z mleka (tak jak przy kotletach mielonych).
  3. Zmiel w maszynce ugotowaną kaszę, kajzerki, starte ziemniaki i cebulę. Dopraw farsz solą, pieprzem i ziołami. 
  4. Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki farszu i zwiń ciasno w gołąbki. Układaj je w naczyniu do zapiekania. Podlej je wodą (wlej tyle, by całe dno było przykryte). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Podawaj z sosem pomidorowym. Zrób go z wody, która powstanie podczas pieczenia gołąbków.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne gołąbki, zajrzyj na nasz kanał redakcyjny. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.

Getty/iStock, ElenaBoronina