Buraczki na surowo mają często ziemisty, metaliczny i lekko goryczkowy smak - jakby zbyt długo leżały w piwnicy. Gotowanie lub pieczenie wyciąga z nich to, co najlepsze - typową słodycz bez „piwnicznego” posmaku i zapachu. Czasami jednak i to nie pomaga. Jeśli wolisz gotować buraki samodzielnie i chcesz, by były jak najsmaczniejsze, wykorzystaj szybki, 4-minutowy patent.  

Dlaczego buraki po ugotowaniu są gorzkie?

Ich smak psują warunki, w których są one uprawiane. Jeśli w sezonie panowała długo susza (co jest w Polsce częste), temperatura i nasłonecznienie na polu gwałtownie się zmieniały, a w glebie brakowało składników odżywczych, w bulwach zdążyły powstać gorzkie związki chemiczne, które są winne problemu.

Ziemisty i metaliczny posmak nadaje im geosmina, odpowiedzialna również za charakterystyczny, tak lubiany zapach po deszczu. W nadmiarze może ona jednak źle wpływać na smak buraków.  Istnieją jednak odmiany buraczków, które mają naturalnie mniej goryczki niż inne. Pytaj w sklepach o odmianę egipską lub o ćwikłowego cylindra. 

Sposób na gotowane buraki bez goryczki

Ile razy gotujesz buraki, na wszelki wypadek zawsze lepiej stosować ten sposób - niezależnie od odmiany. Goryczka zniknie, a więc smak każdych buraków zdecydowanie się poprawi. Do gotowania wybierz mniejsze sztuki - dojdą zdecydowanie szybciej niż ogromne bulwy. Większe przekrój na pół.

Wyszoruj je dokładnie - to również ma wpływ na ich smak. Nie obieraj jednak. Buraki w mundurkach są zdecydowanie smaczniejsze, podobnie jak ziemniaki. Stracą też mniej cennych składników - skórka jest dla nich ochroną. Wrzuć do wrzątku z dodatkiem łyżki soli lub octu na ok. 4 minuty. Podczas szybkiego podgotowywania na dużej mocy palnika substancje odpowiedzialne za goryczkę ulecą. 

Po takiej wstępnej obróbce buraki przelej natychmiast zimną wodą, a następnie zalej świeżą i ugotuj już standardowo lub upiecz. Pieczenie wyciągnie z nich jeszcze więcej słodyczy. Możesz je też na tym etapie, po samym zblanszowaniu i obraniu, zetrzeć je i podsmażyć na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki miodu przez ok. 15 minut. Wiórki w tym czasie na pewno zmiękną. Po ugotowaniu lub pieczeniu (w skórce), obierz je i spróbuj. Jeśli tak potraktowane buraki nadal są gorzkie lub brzydko pachną, wyrzuć je i kup nowe, świeże. 

Jak kupić dobre i świeże buraki?

Wybieraj buraki twarde, o równej, gładkiej i jędrnej skórce bez zmarszczek, wybrzuszeń i wgnieceń. Najlepsze (najsmaczniejsze i najszybsze do ugotowania) będą buraki niewielkie i średnie - do ok. 8 cm średnicy. Większe mogą być włókniste - i faktycznie mogą gotować się w nieskończoność. Zwróć uwagę, czy nie ma pleśni. Koniecznie też powąchaj buraki. Jeśli zapach piwnicy będzie wyraźnie wyczuwalny, wybierz się najlepiej do innego sklepu, bo to najprawdopodobniej buraki od 1 dostawcy, z tej samej serii i ze wszystkimi może być taki sam problem.