Grzybki po kaszubsku robię co roku w sezonie grzybowym. Zawsze więcej, niż rok wcześniej. Wiem też, że choćbym zrobiła dwa razy więcej, i tak zabraknie. Doskonale smakują i na ciepło i na zimno. Kocham podjadać je wprost z patelni, gdy są jeszcze ciepłe. Nie potrzebujesz ani wymyślnych składników, ani szczególnych umiejętności. Główne kroki wykonuje się w jednej patelni, a potem wystarczy tylko napełnić słoiki i zapasteryzować. Sos jest aromatyczny, lekko pomidorowy, z wyraźną nutą cebuli i przypraw.

Jak zrobić grzyby po kaszubsku?

Najważniejsze w tym przepisie są niewątpliwie grzyby leśne. Najlepiej sprawdzą się podgrzybki, maślaki, borowiki, kurki albo mieszanka grzybów leśnych. Wybierz świeże, zdrowe sztuki. Jeśli grzyby są bardzo śliskie (np. maślaki), warto je obrać ze skórki. Unikaj grzybów o gąbczastej strukturze (np. tzw. sitaków) – w tym przepisie lepiej sprawdzają się grzyby bardziej zwarte.

Większe egzemplarze wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, żeby wszystkie równomiernie się ugotowały i dobrze wchłonęły smak przypraw. Nie pomijaj etapu gotowania grzybów, szczególnie jeśli korzystasz z mieszanki grzybów leśnych. Nabierają one wtedy odpowiedniej struktury.

Przepis na grzyby po kaszubsku

Składniki

  • ok. 1 kg świeżych grzybów
  • 350 g cebuli
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz, do smaku
  • szczypta chili
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. Oczyść dokładnie grzyby, usuń piasek i leśne zanieczyszczenia. Pokrój większe egzemplarze na mniejsze kawałki, mniejsze grzybki zostaw w całości.
  2. Pokrój cebulę w kostkę.
  3. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i wrzuć do niej grzyby. Gotuj przez około 15 minut. Odcedź na sicie. Wodę z gotowania warto zachować – możesz użyć jej np. jako bazę do aromatycznej zupy.
  4. Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na małym ogniu, aż zrobi się miękka i szklista, cebula nie powinna się przypalić.
  5. Do cebuli dodaj przyprawy: sól, cukier, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, pieprz, odrobinę chili, sos sojowy, ocet i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj obgotowane grzyby i wszystko razem duś przez około 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. Gotową mieszankę możesz jeść od razu na ciepło lub przełożyć do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć dokładnie.
  8. Zapasteryzuj słoiki – możesz to zrobić w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 20–25 minut (na sucho), albo w garnku z wodą – od momentu zagotowania wody licz 15 minut. Sprawdzi się też metoda pasteryzacji w zmywarce.
  9. Po pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do całkowitego ostudzenia.

Źródło: przyslijprzepis.pl

Podobny przepis w wersji wideo znajdziesz tutaj: