Do tego przepisu możesz wykorzystać dowolne grzyby. Sprawdzą się zarówno prawdziwki, jak i kurki czy podgrzybki. Przed marynowaniem pamiętaj, aby je obgotować w osolonej wodzie. Dzięki temu będą bardziej miękkie i jędrne. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju grzybów. Delikatnym kurkom wystarczy ok. 5 minut, natomiast maślaki potrzebują ok. 7 minut, a borowiki 15. Obgotowane grzyby zalej aromatyczną zalewą. Siostra Anastazja podkręca jej smak nietypową przyprawą.

Co dodać do zalewy na marynowane grzyby?

Podstawowe składniki tej zalewy są dość klasyczne: woda, sól, cukier, ocet czy ziele angielskie i liście laurowe. Jednak znana zakonnica do gotującej się zalewy dokłada korę cynamonową. Cynamon kojarzy się ze słodkimi deserami i wypiekami. Zazwyczaj dodajemy go do szarlotki, ciast ze śliwkami czy pierników. Jednak ta przyprawa podkręci smak również wytrawnych potraw. Pasuje do mięs, a także do grzybów. W tym przepisie wykorzystaj całą laskę cynamonu, a nie zmielony proszek. Gotowana przez kilka minut odda swój aromat zalewie i sprawi, że będzie miała nietypowy zapach. W smaku jest lekko wyczuwalna. Pamiętaj, by wyjąć ją z zalewy, zanim zalejesz nią grzyby. 

Przepis na marynowane grzyby siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków (lub innych grzybów, np. kurek, podgrzybków)
  • 1 litr wody do gotowania grzybów
  • ½ litra przefiltrowanej wody do zalewy
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • kora cynamonowa
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść z piasku i ziemi. Jeśli masz duże okazy, to pokrój je na kawałki. Mniejsze włóż w całości do garnka. Zalej je zimną wodą. Dodaj 2 łyżki soli na każdy litr wody. Gotuj przez 5-10 minut, aż zmiękną.
  2. Łyżką cedzakową wyjmij grzyby z garnka i przełóż na durszlak, aby ociekły. Osusz je ręcznikiem kuchennym przed włożeniem do słoików.
  3. W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej do niego pół litra wody, dodaj cukier, sól oraz przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz kilka ziarenek pieprzu. Włóż do garnka również korę cynamonową i zagotuj całość. Wlej ocet i gotuj razem przez 10 minut. 
  4. W tym czasie wyparz i osusz słoiki i zakrętki. Włóż do nich osuszone grzyby. Zalej je gorącą zalewą (bez przypraw). Zakręć słoiki i pasteryzuj. Włóż je do garnka wyłożonego ściereczką w taki sposób, aby się nie dotykały. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut od momentu, gdy zaczną wrzeć. Słoiki wyjmij z wody i zostaw na blacie do całkowitego ostudzenia.