Ciastka, ciastka, babeczki, deserki. Kto ich nie lubi? Pewnie znajdzie się kilka osób, ale większość jednak ma trudność z powstrzymaniem się od jedzenia ich codziennie. Warto mieć opracowane swoje patenty na proste i zachwycające przepisy. Jedną z opcji są właśnie jadalne kwiaty, które zrobisz bez wysiłku. Sprawdzą się też na komunię, chrzciny i wesele.

Jak zrobić jadalne kwiaty?

Do ich wykonania potrzebny ci będzie jedynie 1 cały świeży ananas.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzej do 105-110 stopni Celsjusza. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce.
  2. Przygotuj ananasa. Odetnij górną część, z liśćmi, a także dolną. Obierz owoc ze skórki.
  3. Oczka, które zostały, usuń nożykiem lub łyżeczką do robienia małych kulek z owoców, np. z melona lub arbuza.
  4. Pozostałą część owocu pokrój w dość cienkie plasterki. Jeśli przesadzisz z grubością, nie wysuszą się całkowicie, a brzegi zaczną się przypalać. Dodatkowo osusz je ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar soku. Potem rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.
  5. Wsadź je do piekarnika na mniej więcej 30 minut. Potem przekręć je na drugą stronę i susz je jeszcze przez 30-40 minut. Zwróć na nie szczególną uwagę przez ostatnie 10 minut, to właśnie wtedy mogą zacząć się niebezpiecznie podpiekać, a przypalone nie będą ani dobrze wyglądały, ani dobrze smakowały.
  6. Jeszcze ciepłe plasterki ananasa wsadź do blaszki na muffiny, po jednym do każdego otworu. Dzięki temu uzyskają kształt pięknych kwiatów. Będą o wiele trwalsze, jeśli zostawisz je na całą noc.
  7. Możesz je wykorzystać od razu lub schować do szczelnego pojemnika, układając je w stosiki. To pozwoli przechować je na spokojnie przez 4 dni.

Jak wykorzystać ananasowe kwiaty?

Same w sobie mają sporo smaku, dlatego możesz podjadać je bez niczego. Ale to też świetny sposób na przepiękne dekoracje. Połóż je na wierzchu najprostszych muffinek. Naszykuj:

  • 240 g mąki
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 90 ml oleju
  • 180 g śmietany 18%
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka w proszku

Przygotowanie: w jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Potem do jajek, oleju i śmietany wsyp mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao, jeśli używasz. Wymieszaj całość. Ciasto przełóż do 3/4 wysokości foremek i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na mniej więcej 30 minut. Przestudzone ozdób prostym i szybkim lukrem z cukru pudru, a na nim połóż wcześniej przygotowane kwiaty. Możesz rozłożyć je również na ciastach z polewą lub kremem na wierzchu. 

Przepis pochodzi z Instagrama @thefeedfeed and mycupof_char, tam dokładnie zobaczysz, jak przygotować jadalne kwiaty ananasa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thefeedfeed