Ciastka, ciastka, babeczki, deserki. Kto ich nie lubi? Pewnie znajdzie się kilka osób, ale większość jednak ma trudność z powstrzymaniem się od jedzenia ich codziennie. Warto mieć opracowane swoje patenty na proste i zachwycające przepisy. Jedną z opcji są właśnie jadalne kwiaty, które zrobisz bez wysiłku. Sprawdzą się też na komunię, chrzciny i wesele.
Jak zrobić jadalne kwiaty?
Do ich wykonania potrzebny ci będzie jedynie 1 cały świeży ananas.
Przygotowanie krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzej do 105-110 stopni Celsjusza. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce.
- Przygotuj ananasa. Odetnij górną część, z liśćmi, a także dolną. Obierz owoc ze skórki.
- Oczka, które zostały, usuń nożykiem lub łyżeczką do robienia małych kulek z owoców, np. z melona lub arbuza.
- Pozostałą część owocu pokrój w dość cienkie plasterki. Jeśli przesadzisz z grubością, nie wysuszą się całkowicie, a brzegi zaczną się przypalać. Dodatkowo osusz je ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar soku. Potem rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia.
- Wsadź je do piekarnika na mniej więcej 30 minut. Potem przekręć je na drugą stronę i susz je jeszcze przez 30-40 minut. Zwróć na nie szczególną uwagę przez ostatnie 10 minut, to właśnie wtedy mogą zacząć się niebezpiecznie podpiekać, a przypalone nie będą ani dobrze wyglądały, ani dobrze smakowały.
- Jeszcze ciepłe plasterki ananasa wsadź do blaszki na muffiny, po jednym do każdego otworu. Dzięki temu uzyskają kształt pięknych kwiatów. Będą o wiele trwalsze, jeśli zostawisz je na całą noc.
- Możesz je wykorzystać od razu lub schować do szczelnego pojemnika, układając je w stosiki. To pozwoli przechować je na spokojnie przez 4 dni.
Jak wykorzystać ananasowe kwiaty?
Same w sobie mają sporo smaku, dlatego możesz podjadać je bez niczego. Ale to też świetny sposób na przepiękne dekoracje. Połóż je na wierzchu najprostszych muffinek. Naszykuj:
- 240 g mąki
- 140 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 90 ml oleju
- 180 g śmietany 18%
- 3 średnie jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka w proszku
Przygotowanie: w jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Potem do jajek, oleju i śmietany wsyp mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao, jeśli używasz. Wymieszaj całość. Ciasto przełóż do 3/4 wysokości foremek i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na mniej więcej 30 minut. Przestudzone ozdób prostym i szybkim lukrem z cukru pudru, a na nim połóż wcześniej przygotowane kwiaty. Możesz rozłożyć je również na ciastach z polewą lub kremem na wierzchu.
Przepis pochodzi z Instagrama @thefeedfeed and mycupof_char, tam dokładnie zobaczysz, jak przygotować jadalne kwiaty ananasa.

















