Jeśli klasyczne jajka faszerowane ci się już znudziły, wypróbuj wersję, która łączy chrupiącą panierkę z kremowym, aromatycznym nadzieniem. To propozycja idealna nie tylko na świąteczny stół, ale i imprezowy bufet czy jako przekąska pomiędzy posiłkami. Są chrupiące na zewnątrz, a środek mają delikatny i wypełniony wyrazistym farszem. Spróbuj, a pokochasz je od pierwszego kęsa.
Jak zrobić jajka faszerowane w panierce?
Panierowane jajka faszerowane wielkanocne to popularny przepis, ale zwykle robi się go z dodatkiem bułki tartej, a jest znacznie lepsza metoda. Warto użyć panko, czyli japońskiej panierki, która jest lżejsza od tartej bułki i znacznie lepiej chrupie. Tak przygotowane jajka panierowane zyskują znacznie piękniejszy wygląd i lepszą konsystencję oraz smak, a jeśli chodzi o nadzienie, to można tu już poszaleć i dodać wszystko to, na co ma się ochotę.
Najprościej będzie jednak rozgnieść żółtka z wydrążonych białek i wymieszać je z majonezem oraz przyprawami. Warto zrobić to dzień wcześniej i trzymać gotową masę w lodówce, a tuż przed podaniem dodać świeży szczypiorek i tarty żółty ser. Ciekawym dodatkiem na wierzch jajek będzie też chrupiący boczek, który podkręci zarówno wygląd, jak i smak dania.
A jeśli nie chcesz się bawić w smażenie na głębokim tłuszczu, wykorzystaj air fryer – uzyskasz równie chrupiący efekt, a jajka będą znacznie bardziej fit. Takie jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak na zimno, a w obu wersjach sprawdzą się znakomicie. Zobacz pełny przepis poniżej i koniecznie spróbuj.
Przepis na jajka faszerowane w panierce z panko
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka,
- mąka pszenna,
- panko (japońska panierka),
- 2 łyżki majonezu,
- 50 g tartego sera żółtego,
- kilka plastrów boczku wędzonego,
- świeży szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Jajka obierz ze skorupek, przekrój każde wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż je do miseczki.
- Przygotuj trzy talerzyki: jeden z mąką, drugi z surowymi, roztrzepanymi jajkami, a trzeci z panko. Połówki białek (bez żółtek) panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Delikatnie dociskaj, żeby panierka dobrze się trzymała.
- Rozgrzej olej w rondlu (powinno być go tyle, by jajka mogły swobodnie pływać). Smaż panierowane białka przez 2–3 minuty, aż panierka się przyrumieni. Następnie ostrożnie wyjmij je i odsącz na ręczniku papierowym.
- Rozgnieć żółtka widelcem, dodaj majonez, starty ser i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj na puszystą masę.
- Gotową pastę przełóż do rękawa cukierniczego lub małego woreczka z odciętym rogiem i nałóż nadzienie na smażone połówki białek.
- Na suchej patelni podsmaż kilka plasterków wędzonego boczku, a potem odstaw je do wystudzenia i pokrój na małe kawałeczki. Posyp jajka faszerowane boczkiem po wierzchu i od razu podawaj na stół.
Jak podkręcić jajka faszerowane w panierce z panko?
Jeśli chcesz podkręcić smak nadzienia, dodaj odrobinę musztardy Dijon albo szczyptę ostrej papryki. Majonez możesz wymieszać pół na pół z gęstym jogurtem naturalnym, a będzie lżej, ale wciąż smacznie. Zamiast panko możesz użyć pokruszonych płatków kukurydzianych – też dają super chrupkość, tylko nieco mocniejszą w strukturze.
Zamiast boczku na wierzchu możesz użyć rzeżuchy lub dodatkowej porcji szczypiorku. Dla dekoracji możesz też dodać plasterek rzodkiewki lub paseczki marynowanej papryki. Jeśli podajesz jajka w panierce na zimno, możesz ułożyć je na liściach sałaty lodowej albo roszponki.


















