Jajka pojawiają się na każdym wielkanocnym stole. To nieodłączny symbol wielkanocny. Podstawowe, klasyczne przepisy są jak zawsze w cenie. Ale czasami warto podać coś nowego i zaimponować gościom wyszukanymi smakami. W tym roku zrób jajka faszerowane kolorową sałatką śledziową. Nie tylko będą smakować obłędnie, ale tez fantastycznie prezentować się na stole, bo dodatek buraków wyróżni je na tle innych potraw. Od razu naszykuj jej więcej i podaj sałatkę też w oddzielnej misce, tym razem bez jajek, jako drugą przystawkę.
Składniki na jajka faszerowane
Poniżej znajdziesz składniki na sałatkę śledziową z burakami. Po przygotowaniu wystarczy ugotowane jajka przepołowić, wydrążyć żółtka i nafaszerować połówki jajek je aromatyczną i wyrazistą sałatką. Zaletą tego dania jest to, że gdy zostanie trochę sałatki, możecie dorobić kolejne jajka. Nic się nie zmarnuje.
- 400 g buraków, najlepiej upieczonych, ale mogą też być gotowane
- 300 śledzi w oleju
- 2 ogórki kiszonej średniej wielkości
- pół małej czerwonej cebuli
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu, możesz też dodać domowy majonez
- garść posiekanego szczypiorku lub koperku bądź natki pietruszki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
Jajka faszerowane sałatką śledziową z burakiem
- Buraki umyj porządnie, osusz je i zawiń w folię aluminiową. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół. Będą się piekły 60-90 minut, w zależności od ich wielkości. Żeby też nie zużywać tyle prądu na jedną sałatkę, wrzuć od razu kilka sztuk więcej na ćwikłę z chrzanem. Zdejmij folę, ostudź je i obierz ze skórki. A potem bulwy zetrzyj na tarce na małych lub średnich oczkach bądź pokrój je w kostkę.
- Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój je w niedużą kostkę. Dorzuć je do miski z burakami. Dołóż też ogórki kiszone i posiekaną cebulę. Dołóż też majonez i jogurt naturalny. Jeśli chcesz, możesz dodać sam majonez, tylko wtedy zwiększ jego ilość. Sałatkę śledziową z burakiem wymieszaj bardzo dokładnie i wstaw na chwilę do lodówki.
- Ugotuj jajka na twardo, przestudzone obierz ze skorupek. Przekrój je na pół wzdłuż. Delikatnie usuń żółtka. Możesz wmieszać je do sałatki. W pusty środek wsadź porządną porcję farszu.
- Dodatkowo jaka faszerowane sałatką śledziową z burakiem możesz posypać posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Inne pomysły na jajka faszerowane
Najczęściej podaje się jajka faszerowane pieczarkami i to jest taki świąteczny must have. A możliwości jest o wiele więcej, rozważ zrobienie:
- jajek faszerowanych w skorupkach
- jajek faszerowanych tuńczykiem
- jajek faszerowanych łososiem
- jajek faszerowanych rzodkiewką
- jajek faszerowanych suszonymi pomidorami
- jajek faszerowanych awokado


















