Jajka w herbacie to prosty sposób na efektowną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na Wielkanoc i nie tylko, bo można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a pasują niemal do wszystkiego. Największym ich atutem jest jednak niewątpliwie wygląd, które przypominają marmur, a wbrew pozorom wcale nie trudno jest go uzyskać. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku.
Jak zrobić jajka w herbacie?
Chińskie jajka w herbacie wyglądają przepięknie i od razu wpadają w oko, ale ich smak również na długo zostaje w pamięci. Wszystko to dlatego, że gotuje się je w naparze herbacianym z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, anyżu i cukru co sprawia, że zyskują lekko słoną, a jednocześnie delikatnie korzenną nutę.
Najważniejsze są tu jednak charakterystyczne pęknięcia, a te uzyskuje się w banalnie prostu sposób. Trzeba tylko najpierw ugotować jajka na twardo, a potem delikatnie ostukać je z każdej strony łyżeczką, aby powstały drobne pęknięcia na całej powierzchni. To właśnie przez te niewielkie otwory marynata herbaciana dostaje się do środka jajka, tworząc genialne wzorki na ściętym białku.
Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać o przygotowanie sobie dość dużego zapasu czasu, gdyż takie jajka muszą gotować się w herbacianej marynacie aż przez 3 godziny. Lepiej więc przyszykować je z wyprzedzeniem, a potem podać na stół w wersji na zimno lub odgrzanej. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj przyszykować taki efektowny przysmak na święta.
Chińskie jajka w herbacie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 jajek
- 1 l wody
- 2 czubate łyżeczki czarnej liściastej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- około 120 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
Przygotowanie:
- Włóż jajka do rondelka z zimną wodą i gotuj je przez około 12 minut.
- Gotowe jajka na twardo odstaw do wystudzenia, a potem ostukaj je z każdej strony łyżeczką, aby skorupka mocno popękała, ale nie odpadła.
- Takie jajka znów włóż do garnka, zalej wodą i dosyp herbaty, cukru, anyżu oraz cynamonu.
- Wlej też sos sojowy i gotuj całość pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 3 godziny.
- W międzyczasie sprawdzaj, czy jajka są dokładnie zanurzone pod herbacianą marynatą i opcjonalnie dodawaj po trochę wrzątku i odrobinę sosu sojowego, aby je przykryć.
- Gotowe jajka w herbacie delikatnie obierz ze skorupek i podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło: facetikuchnia.com.pl

















