Jajka w herbacie to prosty sposób na efektowną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na Wielkanoc i nie tylko, bo można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a pasują niemal do wszystkiego. Największym ich atutem jest jednak niewątpliwie wygląd, które przypominają marmur, a wbrew pozorom wcale nie trudno jest go uzyskać. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku.

Jak zrobić jajka w herbacie?

Chińskie jajka w herbacie wyglądają przepięknie i od razu wpadają w oko, ale ich smak również na długo zostaje w pamięci. Wszystko to dlatego, że gotuje się je w naparze herbacianym z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, anyżu i cukru co sprawia, że zyskują lekko słoną, a jednocześnie delikatnie korzenną nutę.

Najważniejsze są tu jednak charakterystyczne pęknięcia, a te uzyskuje się w banalnie prostu sposób. Trzeba tylko najpierw ugotować jajka na twardo, a potem delikatnie ostukać je z każdej strony łyżeczką, aby powstały drobne pęknięcia na całej powierzchni. To właśnie przez te niewielkie otwory marynata herbaciana dostaje się do środka jajka, tworząc genialne wzorki na ściętym białku. 

Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać o przygotowanie sobie dość dużego zapasu czasu, gdyż takie jajka muszą gotować się w herbacianej marynacie aż przez 3 godziny. Lepiej więc przyszykować je z wyprzedzeniem, a potem podać na stół w wersji na zimno lub odgrzanej. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj przyszykować taki efektowny przysmak na święta. 

Chińskie jajka w herbacie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 l wody
  • 2 czubate łyżeczki czarnej liściastej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • około 120 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Przygotowanie:

  1. Włóż jajka do rondelka z zimną wodą i gotuj je przez około 12 minut.
  2. Gotowe jajka na twardo odstaw do wystudzenia, a potem ostukaj je z każdej strony łyżeczką, aby skorupka mocno popękała, ale nie odpadła. 
  3. Takie jajka znów włóż do garnka, zalej wodą i dosyp herbaty, cukru, anyżu oraz cynamonu.
  4. Wlej też sos sojowy i gotuj całość pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika przez około 3 godziny.
  5. W międzyczasie sprawdzaj, czy jajka są dokładnie zanurzone pod herbacianą marynatą i opcjonalnie dodawaj po trochę wrzątku i odrobinę sosu sojowego, aby je przykryć. 
  6. Gotowe jajka w herbacie delikatnie obierz ze skorupek i podawaj na ciepło lub zimno.

Źródło: facetikuchnia.com.pl