Jajko - ten skromny składnik można przerabiać na milion sposobów, poczynając od zwykłych jajek na miękko lub na twardo, przez omlety i jajecznice, a na kremach typu custard lub zabajone kończąc. Ponieważ ścina się pod wpływem temperatury i ma moc tworzenia emulsji, daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o strukturę i konsystencję potrawy.

Jednym z najbardziej zadziwiających pod tym względem wynalazków kulinarnych są jajka na parze – to tylko dwa podstawowe składniki i 15 minuty roboty, a efektem jest aksamitny ścięty krem, przypominający mleczną galaretkę lub silken tofu.

Skąd pochodzą jajka na parze?

Jajka na parze pochodzą z kuchni azjatyckiej. Szczególnie dużą popularnością cieszą się w Chinach. Znane są również w Japonii, gdzie określa się je wdzięcznym mianem chawanmushi.

Oba dania powstają poprzez wymieszanie jajek z wodą lub bulionem (najczęściej w proporcji 1,5:1). Potem prostą miksturę wystarczy przelać do żaroodpornego naczynka i zagotować na parze. Otrzymany „pudding" skrapia się zwykle sosem sojowym i posypuje cebulą dymką, ale można też dodać inne, sycące składniki, na przykład krewetki lub grzyby shimeji.

Co ciekawe, podobną potrawę przyrządzą Koreańczycy, ale gyeran jjim nie jest tak aksamitne jak chińskie jajka na parze (wykorzystuje się inne proporcje jajek do wody). Tamtejsza wersja przypomina raczej wyrośnięty suflet.

Jak zrobić jajka na parze?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki rosołu z kurczaka (lub bulionu warzywnego)
  • do podania: sos sojowy, olej sezamowy, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Dokładnie rozmąć jajka z bulionem. Powinna powstać jednolita, rzadka masa. 
  2. Wlej masę jajeczną do kokilek lub niewielkich miseczek. Szczelnie przykryj naczynka talerzykami lub folią aluminiową i wstaw je do specjalnego garnka z sitkiem lub bambusowego parowaru.
  3. Gotuj na parze przez 12 minut. Masa z jajek na parze powinna się ściąć, ale wciąż trząść się po poruszeniu kokilką.
  4. Natnij wytrawny jajeczny pudding od góry w krzyżyki, żeby sos mógł dostać się do głębszych warstw masy. Wykończ dodatkami. Podawaj jako samodzielne danie lub razem z ryżem i kimchi na bardziej rozbudowany, sycący posiłek. 

Co zrobić, żeby jajka na parze drżały jak należy?

Choć chińskie jajka na parze są niezwykle proste, warto zapamiętać kilka zasad, żeby masa jajeczna po ugotowaniu na parze miała idealną konsystencję:

  • Przelej jajka wymieszane z bulionem przez gęste sitko. Pozbędziesz się w ten sposób wszelkich grudek i włóknistych fragmentów białka, a dzięki temu pudding będzie aksamitnie gładki.
  • Stuknij kilka razy kokilką lub miseczką o podłoże, żeby pozbyć się z masy wszystkich pęcherzyków powietrza, które mogły nagromadzić się podczas mieszania.
  • Pamiętaj, że naczynie powinno być całkowicie przykryte podczas gotowania na parze. Inaczej masa może za bardzo odparować i wyschnąć.  

Źródło: instagram.com/misojenkitchen