Choć placki ziemniaczane często uważa się za typowo polski przysmak, to są one znane w różnych formach na całym świecie. Od szwajcarskich rösti i angielskich hash brownów po ukraińskie deruny i niemieckie reibekuchen. Mimo że różnią się one dodatkami, to podstawą ich przygotowania są ziemniaki, zazwyczaj starte na tarce. Brytyjską wersję polskich placków ziemniaczanych przygotował nawet znany kucharz Jamie Oliver.
Trik z tarką Jamie Olivera na chrupiące placki ziemniaczane
Jamie Oliver przygotowuje placki ziemniaczane, bazując na tradycyjnych składnikach: ziemniakach, mące, cebuli, jajku i przyprawach. To, co wyróżnia jego wersję, to prosty, ale skuteczny trik z tarką, który sprawia, że placki są wyjątkowo chrupiące. Kucharz ściera ziemniaki na dużych oczkach tarki. Dzięki temu placki zyskują niesamowitą chrupkość (pamiętaj, że im mniejsze oczka tarki, tym placki są mniej chrupiące). Cebulę natomiast trze na małych oczkach, dzięki czemu nie dominuje ona w smaku, a jedynie delikatnie go podkręca. Dodatkową zaletą tarcia ziemniaków na grubych oczkach jest to, że nie puszczają one dużo wody. Do masy wystarczy wtedy dodać zaledwie 2 łyżki mąki i 1 jajko, aby całość dobrze się związała i placki nie rozpadały się na patelni. Smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu, co również przyczyni się do ich idealnej chrupkości.
Przepis na placki ziemniaczane według Jamie Olivera
Składniki:
- 6-8 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej dosmażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Umieść je na sicie lub w durszlaku nad miską.
- Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Przełóż ją na sito do ziemniaków.
- Rękami odciśnij nadmiar wody z ziemniaków i cebuli.
- Odcedź płyn, a pozostałą na dnie miski mąkę ziemniaczaną połącz z cebulą i ziemniakami. Dodaj do nich jajko, dwie łyżki mąki, dopraw solą morską i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystko razem. Masa na placki ziemniaczane powinna być dość gęsta.
- Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na dużej, płaskiej patelni. Łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej, formując zgrabne placki.
- Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
- Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Placki ziemniaczane możesz zjeść od razu lub przechowywać owinięte folią aluminiową w niskiej temperaturze w piekarniku.
















