Azjatycka kuchnia nie bez przyczyny kojarzy się większości z nas przede wszystkim z ryżem. Nie inaczej jest w przypadku kuchni japońskiej. W Kraju Kwitnącej Wiśni przez wieki to właśnie ryż był bazą większości posiłków i tak właściwie jest do dziś.
Ma to przełożenie także na desery jedzone w tym odległym od Polski kraju. Japońskie słodkości także opierają się na mące ryżowej – przykładem mogą być tutaj mochi, ryżowe żelki zdobywające ostatnio popularność nad Wisłą. Ale czy Japończycy nie znają innych deserów?
Czy Japończycy używają mąki pszennej?
Mąka pszenna trafiła pod japońskie strzechy stosunkowo późno, na szeroką skalę dopiero na przełomie XIX i XX wieku, czyli w tak zwanym okresie Meiji, kiedy to Japonia zaczęła się rozwijać na podobieństwo krajów zachodnich. Od tego czasu minęło już ponad 100 lat i dopiero w ostatnim okresie Japończycy wprost oszaleli na punkcie pszennych wypieków.
Japońscy piekarze do perfekcji opanowali wypiekanie francuskich bagietek, pulchnych chlebów tostowych i innych wypieków, a w tamtejszych cukierniach w końcu masowo zaczęły się pojawiać ciasteczka i słodycze na bazie zwykłej dla nas mąki pszennej. I jak to z Japończykami bywa – szybko zaczęli górować także i w tej dziedzinie nad resztą świata.
Jak zrobić japońskie kruche ciasteczka maślane?
Nie dziwi wręcz, że Japońscy cukiernicy potrafią tworzyć takie cuda jak ciasteczka, które sprzedaje się tam nawet za równowartość 15 zł za sztukę. O jakie smakowitości tutaj chodzi? Ponoć maślane ciasteczka w tej cenie schodzą tam na pniu – przekonuje o tym japoński youtuber z kanału Cong Cooking, który podzielił się przepisem na ich wykonanie.
Co ważne, lista składników nie ogranicza się do wspomnianej mąki pszennej – jest ona co prawda podstawą tego wypieku, ale aromatu i głębi ciasteczkom dodaje mąka migdałowa. Warto zaopatrzyć się w nią i nie ograniczać się tylko i wyłącznie do aromatu migdałowego w szklanej buteleczce.
Przepis na japońskie ciasteczka maślane
Składniki:
-
120 g masła
- 75 g cukru
- 40 g mąki migdałowej
- Szczypta soli
- 30 g masła palonego
- 2 żółtka jajek
- 130 mąki pszennej tortowej
Przygotowanie:
- Rozpuść 30 g masła w rondelku na małym ogniu i doprowadź je do karmelizacji, aż do uzyskania brązowego koloru. Następnie odcedź masło ze zwęglonych fragmentów białek na sitku. W ten sposób otrzymasz masło palone.
- Pozostałe masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem z cukrem na gładką masę.
- Do masła wsyp mąkę migdałową po przesianiu jej przez sitko. Dodaj na tym etapie także sól, dobrze wymieszaj całość.
- Wlej do miski ze składnikami masło palone i 2 żółtka jajek. Wsyp przez sitko mąkę pszenną i dobrze wszystko wymieszaj.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj z niego okrągłe kształty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uformowane ciastka dobrze jest jeszcze schłodzić przed pieczeniem – wystarczy 30 min w lodówce. Ten krok możesz jednak pominąć, gdy masz zbyt duże blaszki do pieczenia.
- Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.
Smacznego!

















