Ostatnio na naszym kanale messengerowym widziałam świetny pomysł na przygotowanie jesiennych pierogów. Zainspirowało mnie to do znalezienia przepisu na inne przysmaki z wykorzystaniem jesiennych produktów. I tak powstały jesienne placki ziemniaczane. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku dzięki 1 dodatkowi. Wyszły tak dobre, że robię je w ten sposób na okrągło. Podaję na obiad z kleksem kwaśnej śmietany lub na kolację z lekką sałatką (pasuje też do nich sos jogurtowy i świeży szczypiorek). Moje dzieci najczęściej zjadają je z jogurtem i odrobiną cukru. W każdej wersji smakują wyjątkowo i znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Jesienne placki ziemniaczane zachwycają smakiem i kolorem
Jesienne placki ziemniaczane robię z dodatkiem dyni, która nie tylko sprawia, że wychodzą smaczniejsze, ale również mają piękniejszy kolor. Surową dynię ścieram na tarce tak samo jak ziemniaki. Gdy używam hokkaido, to trę ją ze skórką, natomiast piżmową, makaronową czy zwykłą obieram (te odmiany mają twardszą skórkę, która nawet po usmażeniu jest niesmaczna, dlatego warto się jej pozbyć). Dynię, podobnie jak kartofle, delikatnie odciskam z nadmiaru płynu (jeśli twoja odmiana dyni jest wyjątkowo soczysta, to warto odcisnąć ją dokładniej przez gazę). Tak przygotowaną mieszam z pozostałymi składnikami i smażę tak samo jak klasyczne placki ziemniaczane.
Dodatek dyni do placków podkręca ich smak, placki stają się delikatnie słodsze, mają ciekawszą konsystencję, ale po usmażeniu są równie chrupiące jak te tradycyjne. Placki ziemniaczane z dynią to świetny pomysł na jesienne obiady i kolacje.
Przepis na jesienne placki ziemniaczane z dynią
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 300 g dyni
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz ze skórki, umyj je i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Dynię również obierz, usuń z niej pestki i zetrzyj na tych samych oczkach co ziemniaki (jeśli używasz odmiany hokkaido, to nie musisz jej obierać).
- Warzywa połącz ze sobą w misce i delikatniej odciśnij z nadmiaru płynu.
- Dodaj do nich całe jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki do połączenia (masa będzie nieco gęstsza niż na tradycyjne placki ziemniaczane).
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj placki na patelnię, formując kształtne placki. Smaż je z dwóch stron przez 2-3 minuty z każdej. Gotowe odłóż na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.
















