Gdy tylko mam więcej czasu, lepię domowe pierogi. Dobrze wiem, że moja rodzina pochłonie je z dowolnym farszem (i to w hurtowych ilościach). Zawsze szykuję więcej i zamrażam, dzięki czemu w kryzysowej sytuacji mam właściwie od ręki gotowy obiad. Co jakiś czas szukam przepisów na nowe nadzienia do pierogów, żeby urozmaicić rodzinny repertuar. Ciasto robiłam zawsze według klasycznych proporcji spisanych przez babcię, ale tym razem Ewa Wachowicz zaprezentowała nie tylko rewelacyjny przepis na farsz, ale też nowatorski pomysł na ciasto do pierogów.

Przepis Ewy Wachowicz na jesienne pierogi z jabłkami

Ewa Wachowicz proponuje na jesień pierogi z jabłkami, pachnące cynamonem. Ciasto jest razowe, co nadaje całości bardzo ciekawej nutki smakowej. Koniecznie przetestuj ten przepis razem ze mną.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę razową i pszenną wysyp na stolnicę, tak aby uformowały kopczyk.
  2. Zrób dołeczek, wlej gorącą wodę i wymieszaj nożem, żeby w ten sposób zaparzyć mąkę.
  3. Gdy masa zacznie przypominać kluski, znowu uformuj kopczyk. Potem zrób w nim dołeczek, a do dołeczka wbij jajko.
  4. Znowu wymieszaj nożem, a potem wyrabiaj dłońmi.
  5. Gładkie ciasto zostaw na stolnicy pod przykryciem na około 15 minut - dzięki temu będzie się potem lepiej wałkować.
  6. W tym czasie przygotuj sobie nadzienie z jabłek. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki.
  7. Zetrzyj kawałki na tarce o dużych oczkach. Farsz dopraw cynamonem i cukrem. Ilość cukru dopasuj do stopnia kwaśności jabłek - wszystko zależy od tego, jakiej użyjesz odmiany.
  8. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na stolnicy na grubość mniej więcej 3 milimetrów.
  9. Wycinaj pierogi (np. szklanką albo specjalną foremką do pierogów), na każdy krążek nakładaj farsz, zlepiaj brzegi.
  10. W garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj przez minutę od momentu wypłynięcia.
  11. Ugotowane pierogi zahartuj od razu lodowatą wodą. 

Źródło: ewawachowicz.pl

Jak podawać pierogi razowe z jabłkami?

Pierogi razowe z jabłkami możesz podać polane syropem klonowym. W wersji wykwintnej polej je karmelowym sosem i dodaj odrobinę lodów waniliowych - wtedy zaczną przypominać sycący deser. Możesz też posypać je drobnymi owocami - np. umytymi malinami, borówkami albo jeżynami. Dzięki temu smak stanie się ciekawszy, a pierogi będą efektownie wyglądać na talerzu. Zostaje też klasyczna opcja - słodka śmietanka albo zasmażka z bułki tartej. W obu wersjach zamiast zwykłego cukru, wykorzystaj cukier wanilinowy.