Od niektórych starszych Greków można usłyszeć, że jeśli dziewczyna potrafi zaparzyć prawidłowo kawę po grecku, jest idealnym materiałem na żonę. Nawet jeśli nie planujesz wyjazdu do Grecji ani żadnych zmian w życiu uczuciowym, warto spróbować zrobić taką kawę. Jest zupełnie inna niż nasza zwykła parzona, bo bez żadnej goryczki lub jedynie z minimalną. Jeśli masz tygielek i świeżą, drobno zmieloną kawę, to już połowa sukcesu.

Co to jest grecka kawa?

Grecka kawa, znana jako ellinikos kafes, to mocny, aromatyczny napar przygotowywany w specjalnym naczyniu zwanym briki. Tradycyjnie parzono ją w gorącym piasku (i wciąż robi się to dla turystów), ale w wersji domowej najczęściej używa się kuchenki gazowej. Dzięki takiej najłatwiej wyczuć temperaturę i moment, w którym trzeba zdjąć kawę z ognia. Kawa jest serwowana w małych filiżankach, bez mleka, z pianką na wierzchu i osadem na dnie, z ciasteczkiem, baklavą lub tzw. słodkimi łyżeczkami, na których znajdują się konfitury, kawałki owoców, bakalie i orzechy. Dodaje się też obowiązkowo szklankę wody.

Przygotowanie greckiej kawy wymaga nieco uwagi i precyzji. Najważniejsze to nie dopuścić do zagotowania naparu i zachować piankę - tzw. kaimaki. Oto jak to zrobić: To właśnie pianka świadczyła o tym, czy dziewczyna jest dobrą kandydatką na żonę. 

Przepis na kawę po grecku

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka bardzo drobno mielonej kawy (typowej dla kawy po grecku)
  • zimna woda – tyle, ile mieści się w filiżance
  • cukier według uznania

Sposób przygotowania

  1. Odmierz zimną wodę przy użyciu filiżanki, w której będziesz podawać kawę, wlej ją do briki.
  2. Dodaj kawę i cukier (jeśli używasz).
  3. Delikatnie wymieszaj składniki, aż się połączą.
  4. Postaw briki na kuchence gazowej na małym ogniu. Nie mieszaj więcej.
  5. Zacznij gotować i doglądaj kawy. Gdy zacznie się podnosić i tworzyć piankę (kaïmaki), zdejmij briki z ognia.
  6. Ostrożnie przelej kawę do filiżanki, starając się nie zniszczyć pianki.
  7. Poczekaj chwilę, aż osad opadnie na dno, podawaj z zimną wodą oraz słodkim dodatkiem.

Jeśli nie masz briki, możesz użyć małego rondelka z wyprofilowanym dziubkiem ułatwiającym przelewanie kawy, choć osiągnięcie idealnej pianki może być trudniejsze. Pamiętaj, aby nie mieszać kawy po przelaniu do filiżanki – osad powinien opaść na dno. 

Czy grecką kawę się słodzi?

Mleko jest niewskazane, ale grecka kawa może być przygotowana w różnych wariantach słodkości. Oto minisłowniczek w sam raz na wyjazd do Grecji:

  • sketos - bez cukru
  • me oligi - 1/2 łyżeczki cukru
  • metrios - średnio słodka (1 łyżeczka cukru)
  • glykos - słodka (2 łyżeczki cukru)
  • vary glykos - bardzo słodka i mocna kawa (3 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki kawy)

Nie bez znaczenia dla smaku są też metody gotowania kawy. O tym również warto wiedzieć przed wakacjami.

Jakie są inne sposoby przygotowania greckiej kawy?

W Grecji istnieją różne sposoby przygotowania kawy, które różnią się proporcjami kawy i cukru oraz czasem gotowania:

  • varis – mocna kawa z 2-3 łyżeczkami kawy i 1 łyżeczką cukru
  • elafris – lekka kawa z 1 łyżeczką kawy i 1 łyżeczką cukru
  • meraklidikos – kawa gotowana na bardzo małym ogniu przez około 20 minut, co nadaje jej wyjątkowy smak i aromat 

Takie niuanse są niezwykle ważne. Zamów grecką kawę jak ekspert w temacie i po grecku, a być może dostaniesz dodatkowe ciasteczko gratis. Jeśli nie planujesz urlopu w Grecji, a kochasz kawę, warto zainwestować w miedziany tygielek i wypróbować go na swojej kuchence. Efekt i smak jest zupełnie inny niż z najlepszego ekspresu.