Jeśli lubisz śledzie, na pewno poza ogranym śledziem z olejem i cebulką masz swoje ulubione połączenia smakowe. Regionalne przepisy są w tym temacie kopalnią wiedzy. Być może znasz śledzie po mazursku, po kaszubsku czy kołobrzesku? Ale czy spotkałeś się wcześniej ze śledziami po kujawsku? Dla mnie to było bardzo udane odkrycie kulinarne. Jednak, żeby przygotować wyśmienite śledzie na święta, trzeba wiedzieć, jakie kupić. 

Jakie śledzie wybrać na Wigilię?

Mój dziadek Stanisław (zapalony wędkarz i miłośnik smaku ryb) mawiał, że po dobre śledzie najlepiej iść na lokalny targ. Nadal to prawda, ale pod warunkiem, że masz zaprzyjaźnionego sprzedawcę. Wtedy rzeczywiście warto kupić u niego dobrze zasolone śledzie, które potem trzeba porządnie wymoczyć z nadmiaru soli - zwykle kilka razy, zmieniając za każdym razem wodę na świeżą.

Kiedyś można było kupić bardzo dobre solone śledzie z beczki, obecnie zwykle są to już raczej śledzie z wiaderka. Kupując filety śledziowe z wiaderka, wybieraj te bez zażółceń na końcach. Kawałki ryby powinny być niebieskawe, lśniące, grube. Do swoich śledzi po kujawsku wybieram właśnie filety z solanki z wiaderka. 

Fot. Adobe Stock, Andrei Starostin

Przepis na śledzie po kujawsku

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • 2 szklanki mleka
  • 300 g winnych jabłek
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej z cytryny
  • mielona ostra papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zalej mlekiem i mocz ok. 2 godzin. 
  2. Następnie odsącz je z wody na sitku i pokrój w kawałki na jeden kęs. 
  3. Skrop rybę octem winnym, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. 
  4. Teraz odstaw śledzie w chłodne miejsce na ok. 30 minut. 
  5. W tym czasie jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. 
  6. Cebulę obierz i pokrój w piórka. 
  7. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju.
  8. Po chwili dodaj jabłka i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Dzięki temu sos będzie miał delikatną cytrusową nutę. 
  9. Teraz dodaj przecier pomidorowy, 2 łyżki wody, dopraw sos 1/2 pęczka odrobiną cukru, solą i pieprzem, zostaw na ogniu jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. 
  10. Wsyp drobno posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw sos do ostygnięcia. 
  11. Ułożone na półmisku kawałki ryby przykryj słodko-kwaśnym sosem. 

Śledzie po kujawsku najlepsze są następnego dnia, gdy wszystkie smaki „się przegryzą”. Możesz też przygotować je 2-3 przed Wigilią i trzymać w lodówce. 

Źródło przepisu: www.lawendowydom.blogspot.com